Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Le port de Rotterdam (de haven van Rotterdam)

Kunstwerk door Paul Signac / Museum Boijmans Van Beuningen / 1907


Terug naar kunstwerken

Kunstwerk door Paul Signac

Wat zie je?

De kunstenaar Paul Signac toont op dit schilderij de haven van de stad Rotterdam rond 1906. Zijn compositie krijgt kleur door de vele kleine toetsen van overwegend rozerood en blauw die naast elkaar zijn geplaatst. Signac ging ervan uit, dat het oog van de beschouwer die onvermengde kleuren vanzelf zou combineren tot de gewenste tussentinten.
 

Waar gaat het over?

In 1906 bezocht Signac de havenstad Rotterdam. Hij was er zeer van onder de indruk. Op een prentbriefkaart met een havengezicht schreef hij: 'Vanuit mijn raam! Wat een bedrijvigheid! Ben enthousiast, maar verbijsterd.' Hij maakte dit schilderij op basis van een tekening, eveneens in het bezit van Museum Boijmans Van Beuningen. Door de wisselwerking tussen de vele kleuren ontstaan tintelende lichteffecten.I

Over de kunstenaar

Paul Signac (1863 - 1965), geboren in Parijs, was in 1884 betrokken bij de oprichting van de Société des Indépendants, Deze jaarlijkse juryvrije expositie bood plaats aan alle kunstenaars, ongeacht de stijl waarin zij werkten. Hier ontmoette hij de pointillistische schilder Georges Seurat, die hem ertoe inspireerde om natuurkundige wetten van licht en kleur toe te passen in de schilderkunst. Aan het einde van de 19de eeuw maakten de pointillistische ronde stippen in Signacs werk plaats voor steeds breder wordende mozaïekachtige toetsen. Deze manier van schilderen had een grote invloed op kunstenaars als Henri Matisse en Kees van Dongen.


"Wat een bedrijvigheid! Ben enthousiast, maar verbijsterd" Paul Signac over Rotterdam

Informatie

Grootte
114 x 87 cm

Materiaal
olieverf op doek

Editie
2016

Tags

1907 Stadsgezicht Maatschappij Figuratief Schilderij Haven Rotterdam Pointillisme

Museum Boijmans Van Beuningen

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken