Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

De aardappeleters

Kunstwerk door Vincent van Gogh / Kröller-Müller Museum / 1885


Terug naar kunstwerken

Kunstwerk door Vincent van Gogh

Wat zie je?

Het wereldberoemde schilderij toont een gezin van vijf mensen rond een tafel, met daarop een schaal aardappels, in een donker, grauw Brabants landarbeidershuisje. Van Gogh maakte zijn tekeningen en studies bij de boerenfamilie De Groot-van Rooij in huis. Het is niet zijn bedoeling om deze mensen exact te portretteren. Hij wil de sfeer en de primitiviteit van het harde boerenleven weergeven. Later schrijft hij daarover aan Theo: "Ik heb namelijk wel terdege er op willen werken dat men de gedachte krijgt dat die luitjes die bij hun lampje hun aardappels eten, met die handen die zij in de schotel steken zelf de aarde hebben omgespit en (…) dat zij hun eten zo eerlijk verdiend hebben."

Waar gaat het over?

De aardappeleters is het meest ambitieuze schilderij uit Van Goghs Nederlandse periode. Voordat hij aan het schilderij begint, maakt hij ruim honderd portretstudies van landarbeiders, diverse tekeningen en twee geschilderde studies. Zo bereidt hij zich voor op zijn grote schilderij over het Brabantse boerenleven, dat hij als een soort meesterproef ziet. Hij wil bewijzen dat hij op weg is een goede figuurschilder te worden. Dit schilderij gaat vooraf aan de laatste versie en heeft vrijwel dezelfde compositie, maar is schetsmatiger opgezet.

Over de kunstenaar

De Nederlandse kunstenaar Vincent van Gogh (1853 - 1890) wordt gezien als een van de grote schilders van de 19de eeuw. Deze erkenning kwam pas laat, tijdens zijn leven zijn weinig schilderijen verkocht. Zijn roem groeide na zijn dood snel.

“Van Gogh wilde met dit schilderij de sfeer en primitiviteit van het harde boerenleven weergeven”Kröller-Müller Museum

Informatie

Grootte
73,9 x 95,2 cm

Materiaal
Olieverf op doek op paneel 

Editie
2016

Tags

1885 Mens Maatschappij Figuratief Schilderij Boerenleven Primitief Zwaar Familie Studie Icoon

Kröller-Müller Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken