Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Screwarch (Schroefboog)

Kunstwerk door Claes Oldenburg / Museum Boijmans Van Beuningen / 1982


KIES DIT KUNSTWERK Terug naar kunstwerken

Kunstwerk door Claes Oldenburg

Waar gaat het over?

Tijdens een verblijf in Nederland raakte Claes Oldenburg onder de indruk van het Nederlandse landschap, de havenstad Rotterdam en haar bruggen. Rotterdamse plannen voor de bouw van een brug over de Nieuwe Maas waren de inspiratiebron voor deze sculptuur. Voor de Nieuwe Maas stelde hij zich een brug voor, in de vorm van een gigantische schroef. De toenmalige museumdirecteur Wim Beeren sprak in 1978 met Oldenburg en zijn vrouw Coosje van Bruggen af dat zij van dit idee een maquette, een ets en een grote sculptuur zouden maken voor de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. De schroefsculptuur zou niet zo groot worden als een brug over de Nieuwe Maas. Wel werd het formaat zo groot dat het beeld precies nog in het museum past. In 1983 is de schroefboog in het museum tentoongesteld, maar als snel werd besloten dat het werk een permanente plaats in de beeldentuin van het museum moest krijgen. Claes Oldenburg koos zelf deze plek aan de vijver, waar het beeld in zijn ogen goed tot zijn recht zou komen.

Over de kunstenaar

De van oorsprong Zweedse kunstenaar Claes Oldenburg studeerde kunst en literatuur aan de Yale University en bezocht vervolgens van 1950 tot 1954 de School of the Art Institute in Chicago. Voorwerpen uit het dagelijks leven, zoals etenswaren, werktuigen en kledingstukken, zijn sinds het begin van zijn carrière een belangrijk onderwerp in het werk van Claes Oldenburg. Zo maakte hij etenswaren in gips en harde objecten als een wasbak of een badkuip van zachte materialen zoals rubber. In 1961 opende hij in zijn atelier in New York zijn eigen winkel. Hij noemde het 'The store' en presenteerde er zijn kunstwerken als koopwaar in een warenhuis. Later werkte hij veel samen met zijn echtgenoot, de Nederlandse kunstenaar Coosje van Bruggen. Zij maakten veelal grote sculpturen voor de openbare ruimte, bijvoorbeeld parken en pleinen, zoals de schroefboog van Museum Boijmans Van Beuningen, in en rond musea.

"Dit beeld is geïnspireerd op de Rotterdamse plannen voor de bouw van een brug over de Nieuwe Maas" Museum Boijmans Van Beuningen

Informatie

Grootte
386 x 242 x 680 cm (hoogte x diameter x breedte)

Materiaal
Metaal

Editie
2016

Tags

1982 Natuur Maatschappij Figuratief Beeld Schroef Rotterdam Nieuwe maas Brug

Museum Boijmans Van Beuningen

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken