Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

De maaltijd der vrienden

Charley Toorop (Katwijk, 1891-1955) / Museum Boijmans Van Beuningen / 1932-1933


Terug naar kunstwerken

Charley Toorop (Katwijk, 1891-1955)

Wat zie je?

De personen die hier zijn samengebracht zijn in werkelijkheid nooit zó bijeengeweest. Charley Toorop hield in haar huis ‘De Vlerken’ regelmatig maaltijden waarbij vrienden en haar – inmiddels volwassenen – kinderen aanzaten. De diverse personen waar ze om uiteenlopende redenen banden mee had heeft ze hier bijeengebracht, het is een keuze van bevriende schilders, beeldhouwers, een dichter, een fotografe en haar kinderen. Van boven naar beneden en van links naar rechts zien we een sculptuur van John Raedecker, Edgar Fernhout. Rachel Fernhout Pellecaan, John Raedecker, Annie Raedecker, Gerrit Rietveld, Kocki Raedecker, Wim Oepts, Annie Fernhout, Pyke Koch, John Fernhout, A.Roland Holst, Charley Toorop en Eva Besnyö.

Over de kunstenaar

Charley Toorop geldt als de krachtigste vrouw in de Nederlandse schilderkunst van de twintigste eeuw. Ze schiep een eigenzinnig, zelfbewust en sociaal bewogen oeuvre. Als dochter van de bekende symbolist Jan Toorop groeide ze op met een grote culturele belangstelling. Eerst verdiepte zij zich in de muziek, maar ze koos toch voor de schilderkunst.

Na een mislukt huwelijk met Henk Fernhout, waaruit drie kinderen werden geboren, vestigde Charley Toorop zich in Bergen. De schilderkunst en haar kunstenaarschap stonden altijd voorop. Haar huis ‘De Vlerken’ was de ontmoetingsplaats voor een bijzondere kring van kunstenaarsvrienden. Piet Mondriaan, Adriaan Roland Holst en Gerrit Rietveld maakten er deel van uit. Bij Charley Toorop is schilderkunst de ultieme vorm van zelfverwerkelijking.

Informatie

Grootte
Breedte: 200 cm
Hoogte: 129,5 cm

Editie
2016

Tags

1932-1933 Mens Relatie Figuratief Schilderij Toorop De Vlerken Realisme

Museum Boijmans Van Beuningen

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken