Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

De Mandril

Kunstwerk door Oskar Kokoschka / Museum Boijmans Van Beuningen / 1926


Terug naar kunstwerken

Kunstwerk door Oskar Kokoschka

Wat zie je?

Je ziet een aap, een mandril, temidden van de natuur. Kokoschka schilderde deze mandril in de dierentuin van Londen. Voor Kokoschka was beweeglijkheid van penseelvoering en toets een essentieel kenmerk van het expressionisme. Modellen moesten constant in beweging zijn. Hij wilde niet alleen het lichaam schetsen, maar vooral het lichaam in beweging. Omdat dieren niet poseren, beschouwde hij ze als ideale onderwerpen. 

Waar gaat het over?

In 1909 begon Oskar Kokoschka met schilderen van 'psychologische portretten'. In deze portretten trachtte hij de ziel van de geportretteerde in een beeld te vangen. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin Kokoschka als Oostenrijkse soldaat ernstig gewond was geraakt, kreeg hij internationale bekendheid als kunstenaar. Ondanks het expressionistische karakter van zijn werken, was Kokoschka niet verbonden aan de moderne kunstbewegingen van zijn tijd.

Over de kunstenaar

In 1909 begon Oskar Kokoschka (1886-1980) met schilderen van 'psychologische portretten'. In deze portretten trachtte hij de ziel van de geportretteerde in een beeld te vangen. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin Kokoschka als Oostenrijkse soldaat ernstig gewond was geraakt, kreeg hij internationale bekendheid als kunstenaar. Ondanks het expressionistische karakter van zijn werken, was Kokoschka niet verbonden aan de moderne kunstbewegingen van zijn tijd.

"Omdat dieren niet poseren, beschouwde Kokoschka ze als ideale onderwerpen." Museum Boijmans Van Beuningen

Video over dit kunstwerk

Informatie

Grootte
102 x 127 cm

Materiaal
olieverf op doek

Editie
2016

Tags

1926 Dier Maatschappij Figuratief Schilderij Expressie Dieren

Museum Boijmans Van Beuningen

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken