Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Als Een Wijf - Jamila Faber

Kunstwerk: Vaginabroek, Kunstenaar: Duran Lantink, Museum: Wereldmuseum

Over de inzending

De vaginabroek is mijns inziens een heel feministisch werk. Het streeft ernaar het vrouwelijke net zo op een voetstuk te plaatsen als het mannelijke. Mijn nummer Als Een Wijf sluit daar naadloos bij aan. De uitspraak 'als een wijf' heeft over het algemeen een negatieve connotatie. "Je gooit als een wijf", "je vecht als een wijf", et cetera. Daarmee wordt nooit bedoeld dat je iets heel goed doet, maar altijd dat je iets slecht doet. Daarmee is het dus iets negatiefs om iets op een vrouwelijke manier te doen, en het haalt vrouwen en vrouwelijkheid in het algemeen naar beneden. Om het tij te keren trek ik de term naar me toe en maak er een geuzennaam van. Ik doe het als een wijf. En daar is niks mis is. Ik ben sterk, veerkrachtig, volhardend. Ik ben een vrouw. En ik doe het als een wijf.
Daarom zijn de vaginabroek en ik een puike combinatie; roze, krachtig en ronduit bad ass wijven.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

2282 Views
1293 Dagen
1 Stem

Deel deze inzending


Artiest: Jamila Faber
Nummer: Als Een Wijf
Genre: Hiphop
Kunstwerk: Vaginabroek
Kunstenaar: Duran Lantink
Museum: Wereldmuseum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Een grote roze ronde broek gemaakt van katoen, tule en zijde waarbij de benen als schaamlippen dienen.

Het verhaal achter het werk
De broek werd gemaakt door Lantink voor de popster Janelle Monáe. Zij droeg de broek in de clip bij het nummer Pynk, een ode aan de vulva. Toen de clip uitkwam, ging deze viral. Aanvankelijk vond Lantink het verschrikkelijk, omdat hij niet bekend wilde staan om de vaginabroek. Maar toen werd de broek tentoongesteld in het museum van het Fashion Institute of Technology in New York, als onderdeel van de tentoonstelling Pink: The History of a Punk, Pretty, Powerful Color. Daarna schafte Centraal Museum Utrecht de broek aan voor haar collectie. De exposure heeft hem dus ook veel gebracht.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Mensen zien penissen meestal als iets positiefs: ze verwijzen naar macht, kracht en mannelijkheid. Vulva’s worden als minder zichtbaar territorium juist naar de mysterieuze, duistere en taboesfeer verbannen. Zo heet iemand met een charmante, vaak machtige uitstraling een persoon met ‘Big Dick Energy’. Deze broek past in de beweging om de vulva op een eervol voetstuk te plaatsen.

Bijzonder weetje
Zijn beste vriendin Emma Westeberg regisseerde de videoclip en toen de kleedster afhaakte, belde zij Lantink met de vraag of hij een vaginajurk kon maken. Het werd geen jurk maar een broek. Aan de hand van foto’s van een vagina ging hij op zoek naar de juiste tinten stof. Toen Monáe het resultaat zag, was ze dolenthousiast en bestelde er nog 4 voor de videoclip.

Over de kunstenaar
Lantink (1986) werd geboren in Den Haag en studeerde aan de Rietveldacademie. Op Rietveld begon hij collages te maken en toen hij in een tweedehandswinkel een complete modecollectie van de Nederlandse ontwerper Alexander vond, was hij onder de indruk van de kwaliteit en het vakmanschap, maar vond hij het erg dat zoveel moois was afgedankt. Hij verknipte en husselde de stukken en maakte er nieuwe creaties van voor zijn afstuderen in 2013. Lantink werkt het liefst met designerkleren vanwege de stoffen en de snit.

Extra's
Deze jurk is te zien tijdens de tentoonstelling What a Genderful world. Gender is een hot topic: gendervrije wc’s, NS met ‘beste reizigers’ en de HEMA zonder jongens- of meisjeslabels. Maar wist je ook dat wat we als mannelijk of vrouwelijk zien, grotendeels cultureel bepaald is? In een festivalachtige setting duik je in de wereld van gender en ontdek je hoe dit wereldwijd geuit en beleefd wordt.

Tags

Mode Gender Vrouwelijkheid Feminisme

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken