Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

P*ssy Perfect - Iyobel Izhia

Kunstwerk: Vaginabroek, Kunstenaar: Duran Lantink, Museum: Wereldmuseum

Over de inzending

De vaginabroek is eigenlijk een zeer recht-voor-zn-raap metafoor. Het staat voor de kracht van een vrouw, in deze (helaas nog steeds) door mannen gedomineerde wereld. De insteek van mijn nummer 'P*ssy Perfect' is om deze zelfde directe metafoor door te pakken, en mij volledig over te geven aan 'de kracht van de vagina'. Het is tijd om de taboe omtrent de vulva the doorbreken en ons over te geven aan 'great pussy energy'.


Links van de artiest: Facebook Instagram

Details

1549 Views
1240 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Iyobel Izhia
Nummer: P*ssy Perfect
Genre: Hiphop
Kunstwerk: Vaginabroek
Kunstenaar: Duran Lantink
Museum: Wereldmuseum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Een grote roze ronde broek gemaakt van katoen, tule en zijde waarbij de benen als schaamlippen dienen.

Het verhaal achter het werk
De broek werd gemaakt door Lantink voor de popster Janelle Monáe. Zij droeg de broek in de clip bij het nummer Pynk, een ode aan de vulva. Toen de clip uitkwam, ging deze viral. Aanvankelijk vond Lantink het verschrikkelijk, omdat hij niet bekend wilde staan om de vaginabroek. Maar toen werd de broek tentoongesteld in het museum van het Fashion Institute of Technology in New York, als onderdeel van de tentoonstelling Pink: The History of a Punk, Pretty, Powerful Color. Daarna schafte Centraal Museum Utrecht de broek aan voor haar collectie. De exposure heeft hem dus ook veel gebracht.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Mensen zien penissen meestal als iets positiefs: ze verwijzen naar macht, kracht en mannelijkheid. Vulva’s worden als minder zichtbaar territorium juist naar de mysterieuze, duistere en taboesfeer verbannen. Zo heet iemand met een charmante, vaak machtige uitstraling een persoon met ‘Big Dick Energy’. Deze broek past in de beweging om de vulva op een eervol voetstuk te plaatsen.

Bijzonder weetje
Zijn beste vriendin Emma Westeberg regisseerde de videoclip en toen de kleedster afhaakte, belde zij Lantink met de vraag of hij een vaginajurk kon maken. Het werd geen jurk maar een broek. Aan de hand van foto’s van een vagina ging hij op zoek naar de juiste tinten stof. Toen Monáe het resultaat zag, was ze dolenthousiast en bestelde er nog 4 voor de videoclip.

Over de kunstenaar
Lantink (1986) werd geboren in Den Haag en studeerde aan de Rietveldacademie. Op Rietveld begon hij collages te maken en toen hij in een tweedehandswinkel een complete modecollectie van de Nederlandse ontwerper Alexander vond, was hij onder de indruk van de kwaliteit en het vakmanschap, maar vond hij het erg dat zoveel moois was afgedankt. Hij verknipte en husselde de stukken en maakte er nieuwe creaties van voor zijn afstuderen in 2013. Lantink werkt het liefst met designerkleren vanwege de stoffen en de snit.

Extra's
Deze jurk is te zien tijdens de tentoonstelling What a Genderful world. Gender is een hot topic: gendervrije wc’s, NS met ‘beste reizigers’ en de HEMA zonder jongens- of meisjeslabels. Maar wist je ook dat wat we als mannelijk of vrouwelijk zien, grotendeels cultureel bepaald is? In een festivalachtige setting duik je in de wereld van gender en ontdek je hoe dit wereldwijd geuit en beleefd wordt.

Tags

Mode Gender Vrouwelijkheid Feminisme

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken