Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Alyssa van Leenn jouw favoriet? Het is helaas niet meer mogelijk om te stemmen

Alyssa - Leenn

Kunstwerk: Stoeiend paar, Kunstenaar: Jan Steen, Museum: Museum De Lakenhal

Over de inzending

Dit schilderij is tijdloos in mijn ogen.
Twee personen die ver van de hectische samenleving ziel en zaligheid delen.
Ze lijken niets meer nodig te hebben dan de liefde voor elkaar.
Samen kiezen voor de vrijheid, ondanks de donkere wolken die in de lucht hangen.
Ook in deze tijden hangen er donkere wolken in de lucht.
Maar (het uitzicht op) liefde overwint, en lijkt alles te zijn wat nodig is om de mensheid op de been te houden in moeilijke tijden.

Details

757 Views
110 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Leenn
Nummer: Alyssa
Genre: Hiphop
Kunstwerk: Stoeiend paar
Kunstenaar: Jan Steen
Museum: Museum De Lakenhal

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Op het schilderij zijn een man en een vrouw te zien, die met elkaar aan het stoeien zijn. Ze bevinden zich in een bosachtige omgeving en worden omringd door verschillende attributen.

Het verhaal achter het werk
De werken van Jan Steen worden vaak beschouwd als realistische weergaven van het volksleven, maar ze hebben daarnaast ook een diepere, zinnebeeldige betekenis. Dit schilderij bevat allerlei erotische zinspelingen. De vogelkooi met het geopende deurtje staat symbool voor verlies van maagdelijkheid. Het konijn, symbool voor vruchtbaarheid, hoort bij het dolverliefde koppel dat zich onbespied waant. De knolrapen en de pot verwijzen naar de menselijke geslachtsorganen. Achter het vrolijke tafereel gaat een ernstige gedachte schuil: deze liefde is onkuis.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
De liefde is een tot de verbeelding sprekend onderwerp. In deze onzekere tijden van het coronavirus wordt er misschien iets minder geknuffeld en gestoeid, uit angst voor besmetting. Of knuffelen en stoeien we juist meer, omdat we in huis zo op elkaars lip zitten? Een beetje liefde in onzekere tijden kan in ieder geval nooit kwaad.

Bijzonder weetje
Jan Steen zullen de meeste mensen kennen van de uitdrukking ‘een huishouden van Jan Steen’, omdat zijn schilderijen van huishoudens altijd kenmerkend chaotisch zijn. Het tafereel op het schilderij Stoeiend paar is ook lichtelijk chaotisch te noemen. Het schilderij heeft een pendant, dat zich nu in een privécollectie bevindt, met de voorstelling van een paartje onder een duiventil. Dat verbeeldt juist de ordentelijke liefde. Samen illustreerden de schilderijen de tegenstelling tussen bandeloze en vergeestelijkte liefde.

Over de kunstenaar
Jan Steen (Leiden, 1626 – 1679) was een Hollands kunstschilder uit de 17de eeuw, die geboren werd in Leiden. Zijn werken zijn wereldberoemd om zijn humorvolle en ironische kijk op het leven. De meeste bekendheid geniet hij om zijn komisch aandoende schilderijen met een rommelig en wild huishouden, kroegtaferelen en kwakzalvers die met medicijnen liefdesverdriet proberen te verhelpen. Op zijn repertoire staan echter ook serieuze historiestukken, andere genretaferelen en enkele portretten.

Tags

Liefde Lust Onkuis Maagdelijkheid Symboliek Een huishouden van Jan Steen

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken