Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

I Wish You Saw It - Lola Heijnders

Kunstwerk: Stoeiend paar, Kunstenaar: Jan Steen, Museum: Museum De Lakenhal

Over de inzending

De tekst, vind ik persoonlijk erg passen bij een relatie die realistisch is maar tegelijkertijd soms ook pijnlijk. Want je wilt dat de ander je ziet, in al je schoonheid, maar ook de lelijkheid zal je gaan zien. Je moet elkaar leren respecteren en houden van alles. Want een mens maakt fouten, en leert. Vooral dit liedje, is dat een persoon in de relatie te veel houd, te veel liefde geeft. En hierdoor hogere verwachtingen heeft. Waardoor er te grote verschillen ontstaan, wat de ander niet ziet.


Links van de artiest: Instagram

Details

1051 Views
1240 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Lola Heijnders
Nummer: I Wish You Saw It
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Stoeiend paar
Kunstenaar: Jan Steen
Museum: Museum De Lakenhal

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Op het schilderij zijn een man en een vrouw te zien, die met elkaar aan het stoeien zijn. Ze bevinden zich in een bosachtige omgeving en worden omringd door verschillende attributen.

Het verhaal achter het werk
De werken van Jan Steen worden vaak beschouwd als realistische weergaven van het volksleven, maar ze hebben daarnaast ook een diepere, zinnebeeldige betekenis. Dit schilderij bevat allerlei erotische zinspelingen. De vogelkooi met het geopende deurtje staat symbool voor verlies van maagdelijkheid. Het konijn, symbool voor vruchtbaarheid, hoort bij het dolverliefde koppel dat zich onbespied waant. De knolrapen en de pot verwijzen naar de menselijke geslachtsorganen. Achter het vrolijke tafereel gaat een ernstige gedachte schuil: deze liefde is onkuis.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
De liefde is een tot de verbeelding sprekend onderwerp. In deze onzekere tijden van het coronavirus wordt er misschien iets minder geknuffeld en gestoeid, uit angst voor besmetting. Of knuffelen en stoeien we juist meer, omdat we in huis zo op elkaars lip zitten? Een beetje liefde in onzekere tijden kan in ieder geval nooit kwaad.

Bijzonder weetje
Jan Steen zullen de meeste mensen kennen van de uitdrukking ‘een huishouden van Jan Steen’, omdat zijn schilderijen van huishoudens altijd kenmerkend chaotisch zijn. Het tafereel op het schilderij Stoeiend paar is ook lichtelijk chaotisch te noemen. Het schilderij heeft een pendant, dat zich nu in een privécollectie bevindt, met de voorstelling van een paartje onder een duiventil. Dat verbeeldt juist de ordentelijke liefde. Samen illustreerden de schilderijen de tegenstelling tussen bandeloze en vergeestelijkte liefde.

Over de kunstenaar
Jan Steen (Leiden, 1626 – 1679) was een Hollands kunstschilder uit de 17de eeuw, die geboren werd in Leiden. Zijn werken zijn wereldberoemd om zijn humorvolle en ironische kijk op het leven. De meeste bekendheid geniet hij om zijn komisch aandoende schilderijen met een rommelig en wild huishouden, kroegtaferelen en kwakzalvers die met medicijnen liefdesverdriet proberen te verhelpen. Op zijn repertoire staan echter ook serieuze historiestukken, andere genretaferelen en enkele portretten.

Tags

Liefde Lust Onkuis Maagdelijkheid Symboliek Een huishouden van Jan Steen

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken