Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Behind that door - Uniformed Fools

Kunstwerk: Celdeur uit het Huis van Bewaring, Kunstenaar: -, Museum: Fries Museum

Over de inzending

Dit nummer is gebaseerd op het verhaal van de overval op het huis van bewaring. Hierbij wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van beide kanten van de celdeur. Aan de ene kant de schreeuw om hulp van de gevangenen, aan de andere kant een knokploeg die probeert de gevangenis binnen te komen en de deur te bereiken. Ze willen hun kameraden van het verzet bevrijden, voordat ze worden afgevoerd of gemarteld en wellicht hun mede verzetsleden verraden.
Wanneer dezen samenkomen bij het openen van de deur worden de gevangen bevrijd. In hoeverre hier sprake mag zijn van een bevrijding is echter discutabel met als vooruitzicht verstopt te moeten zitten op een zolder of in een kelder van een wildvreemde, niet wetende hoe lang dit nog zal duren. Maar één ding mag duidelijk wezen: “Everything is better than to stay behind that door”.


Links van de artiest: Instagram

Details

1214 Views
1241 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Uniformed Fools
Nummer: Behind that door
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: Celdeur uit het Huis van Bewaring
Kunstenaar: -
Museum: Fries Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Dit zijn de contouren van een piepkleine cel in het Huis van Bewaring in Leeuwarden, een beruchte gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het verhaal achter het werk
Het is 8 december 1944. De oorlog is bijna voorbij, maar voor de gevangenen in het Huis van Bewaring ziet de wereld er nog altijd somber uit. Zware verhoringen zijn aan de orde van de dag en het licht aan het einde van de tunnel lijkt nog ver weg. En tóch is hun vrijheid dichtbij: op deze dag vindt namelijk een beroemde bevrijdingsactie plaats, uitgevoerd door de Knokploegen, het gewapend verzet in Friesland. Zonder een schot te lossen bevrijden de Knokploegen 50 gevangenen, die haastig worden ondergebracht bij verschillende onderduikadressen. De dag erna doen Duitse militairen weliswaar intensieve controles en huiszoekingen, maar de voormalige gevangen lijken van de aardbodem te zijn verdwenen. Er volgen geen arrestaties en, uitzonderlijk genoeg, zelfs geen represailles.

 

 

Tags

Oorlog Verzet Bevrijding

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken