Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Lockdown - DH

Kunstwerk: Celdeur uit het Huis van Bewaring, Kunstenaar: -, Museum: Fries Museum

Over de inzending

Of het kan of niet, of het mag of niet, deze tijd wordt vergeleken met de tweede wereld oorlog. Bij het zien van deze foto moest ik gelijk denken aan 'Lockdown' en de bizarre tijd waarin wij leven. Ook ik leg een link tussen de pandemie en oorlog. Wij worden nu, net als de gevangenen van Leeuwarden destijds, opgesloten door de vijand. Maar nu thuis. En wie is die vijand eigenlijk? Corona? De media? De politiek? De rijken der aarde?Of je vrienden, met een andere mening? Hoe dan ook, een hele rare tijd waaruit we hopelijk, net als de gevangenen van Leeuwarden, snel uit zullen ontsnappen. Met of zonder knokploeg.


Links van de artiest: Website

Details

1138 Views
1264 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: DH
Nummer: Lockdown
Genre: Overig
Kunstwerk: Celdeur uit het Huis van Bewaring
Kunstenaar: -
Museum: Fries Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Dit zijn de contouren van een piepkleine cel in het Huis van Bewaring in Leeuwarden, een beruchte gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het verhaal achter het werk
Het is 8 december 1944. De oorlog is bijna voorbij, maar voor de gevangenen in het Huis van Bewaring ziet de wereld er nog altijd somber uit. Zware verhoringen zijn aan de orde van de dag en het licht aan het einde van de tunnel lijkt nog ver weg. En tóch is hun vrijheid dichtbij: op deze dag vindt namelijk een beroemde bevrijdingsactie plaats, uitgevoerd door de Knokploegen, het gewapend verzet in Friesland. Zonder een schot te lossen bevrijden de Knokploegen 50 gevangenen, die haastig worden ondergebracht bij verschillende onderduikadressen. De dag erna doen Duitse militairen weliswaar intensieve controles en huiszoekingen, maar de voormalige gevangen lijken van de aardbodem te zijn verdwenen. Er volgen geen arrestaties en, uitzonderlijk genoeg, zelfs geen represailles.

 

 

Tags

Oorlog Verzet Bevrijding

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken