Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Beitske - WOBBE

Kunstwerk: Gezichtsreconstructie bij boomkistgraf van Hegebeintum, Kunstenaar: Skullpting, Museum: Fries Museum

Over de inzending

Ik heb gekozen voor dit kunstwerk omdat er weinig bekent is over haar (Beitske) en dat was voor mij juist het interessante zodat ik zelf een beeld van haar leven kon schetsen. Ook omdat het gaat over een vrouw uit Friesland en ik ook Fries ben vond ik het heel leuk om te bedenken hoe haar leven zou zijn geweest. Omdat ze alleen is gevonden heb ik bedacht dat ze geen partner heeft gehad en daardoor een eenzaam bestaan heeft gehad. Ondanks haar rijkdom was ze ook niet heel geliefd bij haar dorpsgenoten, mede door haar norse blik en teruggetrokken bestaan. Dit nummer gaat over een stem die het haar influistert dat ze niet gelukkig is, de vraag is of ze deze stem wel hoort.

Details

1347 Views
1355 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: WOBBE
Nummer: Beitske
Genre: Hiphop
Kunstwerk: Gezichtsreconstructie bij boomkistgraf van Hegebeintum
Kunstenaar: Skullpting
Museum: Fries Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Dit is Beitske, een Friese vrouw uit de zevende eeuw. Onder de lagen aarde van een eeuwenoude terp ligt haar skelet honderden jaren begraven in een uitgeholde boomstam.

Het verhaal achter het werk
Ruim een eeuw geleden doen een paar arbeiders een raadselachtige vondst tijdens het afgraven van de hoogste terp van Friesland. Onder de lagen aarde ligt het breekbare skelet van een vrouw. Na onderzoek blijkt het te gaan om een zevende-eeuwse inwoonster van Friesland. Waarschijnlijk was ze rijk, want om haar nek hangt een ketting van gekleurde kralen, schelpen en kostbaar barnsteen. Bovendien is ze begraven in een uitgeholde boom een zeldzaam materiaal in de kale terpenvlakte van de vroege Middeleeuwen. ‘Beitske’ is de naam die de dame toebedeeld krijgt. En met behulp van een reconstructie door archeoloog Maja D’Hollosy krijgt deze Friese middeleeuwer opeens een heel eigentijds gezicht.

Over de maker
Skullpting is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van (voornamelijk) archeologische gezichtsreconstructies. Mevr. drs. Maja d’Hollosy maakt deze reconstructies. Zij is sind 1990 universitair geschoold archeoloog / fysisch antropoloog. In dit specialisme onderzoekt zij menselijke skeletten uit archeologische opgravingen.

 

Tags

Dood Tijdreizen Geschiedenis Archeologie

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken