Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

BLCKNWS NYC BRKLN - The Body Electric

Kunstwerk: BLKNWS, Kunstenaar: Kahlil Joseph, Museum: Bonnefanten

Over de inzending

Ik was bezig met een jazzcompositie voor mijn band The Body Electric, welke ik NYC-BRKLN als werktitel had meegegeven, en ik was direct gegrepen door de titel van Joseph's installatie BLCKNWS; ten eerste is jazz een afro - amerikaanse kunstvorm en is de titel zonder klinkers gelijk aan mijn werktitel, grappig!Ik ben het kunstwerk gaan bestuderen, zover dit mogelijk was omdat de expo in Bonnefanten pas eind deze maand start, en heb een combi gezocht tussen nieuwsgaring en de huidige Black Lives Matter beweging, samengevat in een jazz tune met een start als een JazzMessengers' latin jazz tune in AABA vorm,welke overgaat in een pulserende afro beat, met een dwingende gitaarsolo en funky bass, en een eind statement. Ik heb bij de muziek beelden gezocht en er een videoclip bijgevoegd, getracht de sfeer van het kunstwerk hierin te vangen, samen met een impressie van de ondertitel NYC BRKLN . Veel luister- en kijk plezier en bedankt voor jullie aandacht, hopelijk bevalt het en is een jazz nummer een welkome aanvulling binnen deze competitie.


Links van de artiest: Website Facebook

Details

1814 Views
1300 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: The Body Electric
Nummer: BLCKNWS NYC BRKLN
Genre: Jazz
Kunstwerk: BLKNWS
Kunstenaar: Kahlil Joseph
Museum: Bonnefanten

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Twee beeldschermen, direct naast elkaar geplaatst met daarachter een behang. De schermen tonen afwisselend mediafragmenten, muziekvideo's, archiefmateriaal, nieuw geschoten beelden en nieuwsberichten die door de kunstenaar worden geproduceerd. Het werk doet denken aan een nieuwszender. 

Het verhaal achter het werk
Het werk BLKNWS van de Amerikaanse kunstenaar Kahlil Joseph was voor het eerst te zien in 2019 tijdens de biënnale in Venetië, de belangrijkste kunsttentoonstelling ter wereld, die kan worden gezien als een barometer voor de stand van zaken in de hedendaagse kunst. Doordat de beelden continue worden aangevuld, doet het werk denken aan een nieuwszender. Joseph combineert hierin actuele en historische beelden over de zwarte cultuur. Zo onderzoekt hij de manier waarop zwarte levens worden waargenomen en gerepresenteerd in media en kunst.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
BLKNWS van Kahlil Joseph toont een ontroerende, grappige en ambitieuze visie op hoe media eruit zouden zien wanneer het niet 'witgekalkt en bevooroordeeld' zou zijn, maar creatiever en vooral representatiever.

Bijzonder Weetje
BLKNWS was oorspronkelijk gemaakt als een pitch voor kabelnetwerken voor een echte nieuwsshow. Omdat alle grote netwerken het idee afwezen, belandde het uiteindelijk als een kunstwerk op de biënnale in Venetië. Het werk van Kahlil Joseph richt zich op de ervaring van Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten. Hij brengt zijn politieke commentaar op een elegante, bijna verleidelijke manier, in prachtige, zorgvuldig opgestelde installaties met een unieke visuele stijl. 

Over de kunstenaar
Kahlil Joseph (1981, Seattle) is een in Los Angeles gevestigde Amerikaanse kunstenaar en filmmaker die vooral bekend staat om zijn baanbrekende videoclips voor muzikanten als Kendrick Lamar, Flying Lotus, FKA twigs en Beyoncé. Sinds 2015 is hij ook bekend om zijn grootschalige video-installaties, op het grensvlak tussen cinema, beeldende kunst, mode en muziek. 

Tags

Zwarte cultuur in de VS Representatie Stereotypen Vooroordelen

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken