Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Geen choice - JAMS

Kunstwerk: BLKNWS, Kunstenaar: Kahlil Joseph, Museum: Bonnefanten

Over de inzending

In de huidige maatschappij is gelijkheid nog niet echt iets waar we met trots naar kunnen kijken. Ik heb in dit nummer geprobeerd te omschrijven hoe het voelt voor mij als gekleurd persoon te bewegen door deze maatschappij. Tegelijkertijd probeer ik ook me in te leven in de schoenen van een akwasi, die deze tijden veel te verduren heeft gehad; ''Het grappige is dat iedereen de witness is, niemand houdt ons tegen ima get it. Zet me vuist in de lucht doe mee if you with it. Ze willen op ons haten want ze zijn zelf niet litty, een n*gga kan niet eens een osso kopen van een halve milli.'' Akwasi werd online getreiterd door racisten omdat hij een huis gekocht zou hebben van 500.000. Het kunstwerk BLKNWS gaat natuurlijk hand in hand met de dingen die wij hier in nederland ook meemaken als gekleurde mensen.
Ik zelf ben half nederlands en half surinaams, dus ik heb beide werelden gezien en ik kan ook bevestigen dat het voor zwarte mensen niet dezelfde belevenis is in deze maatschappij. Iets waar het kunstwerk BLKNWS natuurlijk eigenlijk gewoon voor staat. Ik hoop dat jullie van het nummer kunnen genieten en je erin kunnen vinden! het draait uiteindelijk om awareness creëren en mensen in de schoenen te laten staan van een zwart/gekleurd persoon.


Links van de artiest: Facebook Instagram

Details

2531 Views
1244 Dagen
127 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: JAMS
Nummer: Geen choice
Genre: Hiphop
Kunstwerk: BLKNWS
Kunstenaar: Kahlil Joseph
Museum: Bonnefanten

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Twee beeldschermen, direct naast elkaar geplaatst met daarachter een behang. De schermen tonen afwisselend mediafragmenten, muziekvideo's, archiefmateriaal, nieuw geschoten beelden en nieuwsberichten die door de kunstenaar worden geproduceerd. Het werk doet denken aan een nieuwszender. 

Het verhaal achter het werk
Het werk BLKNWS van de Amerikaanse kunstenaar Kahlil Joseph was voor het eerst te zien in 2019 tijdens de biënnale in Venetië, de belangrijkste kunsttentoonstelling ter wereld, die kan worden gezien als een barometer voor de stand van zaken in de hedendaagse kunst. Doordat de beelden continue worden aangevuld, doet het werk denken aan een nieuwszender. Joseph combineert hierin actuele en historische beelden over de zwarte cultuur. Zo onderzoekt hij de manier waarop zwarte levens worden waargenomen en gerepresenteerd in media en kunst.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
BLKNWS van Kahlil Joseph toont een ontroerende, grappige en ambitieuze visie op hoe media eruit zouden zien wanneer het niet 'witgekalkt en bevooroordeeld' zou zijn, maar creatiever en vooral representatiever.

Bijzonder Weetje
BLKNWS was oorspronkelijk gemaakt als een pitch voor kabelnetwerken voor een echte nieuwsshow. Omdat alle grote netwerken het idee afwezen, belandde het uiteindelijk als een kunstwerk op de biënnale in Venetië. Het werk van Kahlil Joseph richt zich op de ervaring van Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten. Hij brengt zijn politieke commentaar op een elegante, bijna verleidelijke manier, in prachtige, zorgvuldig opgestelde installaties met een unieke visuele stijl. 

Over de kunstenaar
Kahlil Joseph (1981, Seattle) is een in Los Angeles gevestigde Amerikaanse kunstenaar en filmmaker die vooral bekend staat om zijn baanbrekende videoclips voor muzikanten als Kendrick Lamar, Flying Lotus, FKA twigs en Beyoncé. Sinds 2015 is hij ook bekend om zijn grootschalige video-installaties, op het grensvlak tussen cinema, beeldende kunst, mode en muziek. 

Tags

Zwarte cultuur in de VS Representatie Stereotypen Vooroordelen

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken