Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is But Then The Moon Turned Red van Brewed By Women jouw favoriet? Stem nu!

But Then The Moon Turned Red - Brewed By Women

Kunstwerk: Meisje met haar in het water, Kunstenaar: Co Westerik, Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Over de inzending

'Meisje met haar in het water' van Westerik roept direct vragen op bij de kijker: wie is dat meisje en wat doet ze daar in het water? Wat gaat er in haar om? Is er iets gebeurt? Deze vragen heb ik gebruikt als basis voor schetsen van een verhaal; over een relatie die ondanks oprechte liefde en de beste bedoelingen niet blijkt te werken. Op dit verhaal heb ik het nummer But Then The Moon Turned Red gebaseerd. Ik heb gezocht naar subtiele manieren om steeds een link te maken tussen het schilderij en het nummer: bijvoorbeeld met waterdruppel-geluiden in de viool of half-verdekte verwijzingen in de tekst. In de bridge staat de link centraal: daar richt de verteller zich rechtstreeks tot het meisje en beschrijft vervolgens hoe ze daar zo terecht is gekomen.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

1092 Views
740 Dagen
32 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Brewed By Women
Nummer: But Then The Moon Turned Red
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Meisje met haar in het water
Kunstenaar: Co Westerik
Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Een meisje hangt met haar hoofd voorover in het water. Door de goudblonde lokken zien we haar gezicht niet. Boven haar zweeft een soort droombeeld. Is het haar geest of zijn het gedachten? De achtergrond is verder eenvoudig: het water en de stralend helderblauwe lucht zijn middels een strakke lijn van elkaar gescheiden. Er zit alleen beweging in haar schouders, alsof ze geconcentreerd iets probeert te pakken onder water.

Het verhaal achter het werk

Op eerste gezicht is dit schilderij heel realistisch: een nauwkeurige observatie van een meisje die met haar haar in het water hangt. Toch heeft het werk ook iets surrealistisch. Dat komt door het zwevende hoofd, maar ook omdat het zo sterk ingezoomd is. Door zijn onderwerp ‘op te blazen’ probeert de kunstenaar Co Westerik dichterbij de essentie te komen van wat hij meemaakt. Het zijn alledaagse dingen die hem verwonderen. Omdat hij zo dicht op de huid van zijn onderwerp zit, wordt het een indringend beeld en ontstaat er een enigszins beladen en vervreemdende sfeer. Daarnaast speelt Westerik graag met overgangen: tussen lucht en water en tussen huid en water. Misschien toont hij hier ook wel de overgang van leven naar dood. Het meisje zinkt weg in materie en sluit zich af van de beschouwer.

De kunstenaar

Jacobus ‘Co’ Westerik is opgeleid aan de kunstacademie in Den Haag. Hij maakt aquarellen, tekeningen, foto’s en etsen maar is vooral bekend geworden met zijn schilderijen. Vanaf de jaren ’50 heeft hij diverse onderscheidingen gekregen voor zijn figuratieve werk. Altijd is hij trouw gebleven aan zijn realistische schilderstijl, ondanks dat de abstracte kunst hoogtij vierde. Het centrale thema in Westeriks werk is de mens in al zijn levensfases.

 

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken