Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

River's Floor - Rêver

Kunstwerk: Meisje met haar in het water, Kunstenaar: Co Westerik, Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Over de inzending

Uit het kunstwerk lees ik een meisje dat overloopt aan gevoelens en gedachtes, die niemand lijkt te begrijpen totdat ze langzaam verdwijnt voor de wereld om haar heen. Het meisje is op zoek naar de stilte, en vindt dat er onder water minder stromingen aan haar trekken dan boven de oppervlakte. Ze besluit daar zo lang mogelijk te blijven, weg van alles van iedereen. Om tijdelijk te blijven bestaan zoals ze is.


Links van de artiest: Website Facebook

Details

1106 Views
1345 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Rêver
Nummer: River's Floor
Genre: Indie
Kunstwerk: Meisje met haar in het water
Kunstenaar: Co Westerik
Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Een meisje hangt met haar hoofd voorover in het water. Door de goudblonde lokken zien we haar gezicht niet. Boven haar zweeft een soort droombeeld. Is het haar geest of zijn het gedachten? De achtergrond is verder eenvoudig: het water en de stralend helderblauwe lucht zijn middels een strakke lijn van elkaar gescheiden. Er zit alleen beweging in haar schouders, alsof ze geconcentreerd iets probeert te pakken onder water.

Het verhaal achter het werk

Op eerste gezicht is dit schilderij heel realistisch: een nauwkeurige observatie van een meisje die met haar haar in het water hangt. Toch heeft het werk ook iets surrealistisch. Dat komt door het zwevende hoofd, maar ook omdat het zo sterk ingezoomd is. Door zijn onderwerp ‘op te blazen’ probeert de kunstenaar Co Westerik dichterbij de essentie te komen van wat hij meemaakt. Het zijn alledaagse dingen die hem verwonderen. Omdat hij zo dicht op de huid van zijn onderwerp zit, wordt het een indringend beeld en ontstaat er een enigszins beladen en vervreemdende sfeer. Daarnaast speelt Westerik graag met overgangen: tussen lucht en water en tussen huid en water. Misschien toont hij hier ook wel de overgang van leven naar dood. Het meisje zinkt weg in materie en sluit zich af van de beschouwer.

De kunstenaar

Jacobus ‘Co’ Westerik is opgeleid aan de kunstacademie in Den Haag. Hij maakt aquarellen, tekeningen, foto’s en etsen maar is vooral bekend geworden met zijn schilderijen. Vanaf de jaren ’50 heeft hij diverse onderscheidingen gekregen voor zijn figuratieve werk. Altijd is hij trouw gebleven aan zijn realistische schilderstijl, ondanks dat de abstracte kunst hoogtij vierde. Het centrale thema in Westeriks werk is de mens in al zijn levensfases.

 

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken