Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Je Staat Nooit Alleen - Claudy

Kunstwerk: Meisje met haar in het water, Kunstenaar: Co Westerik, Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Over de inzending

Ik zie een persoon die depressief is en langzaam aan het verdrinken is in haar eigen verdriet. Niet alleen zij zelf, maar ook de buitenwereld ziet ook heel goed wat er aan de hand is.
Dit gevoel beschrijf in de coupletten. Daarbij dienen de (min)7 akkoorden (in heel het liedje) als een weerspiegeling van haar innerlijke leegheid, het vreemde gevoel dat zij ervaart.

Er wordt ook gebruik gemaakt van zowel mineur als majeur akkoorden, omdat het mij een dubbel gevoel geeft: het meisje is op dit moment depressief, waardoor er deels (in coupletten) een droevige sfeer wordt neergezet.
Daarentegen is er ook nog hoop voor de toekomst:
Ik zie duidelijk een engel achter haar staan die onvoorwaardelijk van haar houdt en over haar zal waken. Dit geeft mij het gevoel dat er hoop is voor het meisje; er zal een dag komen dat het allemaal goed gaat komen. Deze hoop wordt zowel benadrukt in de pre-chorus als in het refrein, zodat het herhaald wordt en de optimistische boodschap centraal staat. Want ik ben van mening dat je met positiviteit en vertrouwen het verst komt!


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

2122 Views
1351 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Claudy
Nummer: Je Staat Nooit Alleen
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Meisje met haar in het water
Kunstenaar: Co Westerik
Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Een meisje hangt met haar hoofd voorover in het water. Door de goudblonde lokken zien we haar gezicht niet. Boven haar zweeft een soort droombeeld. Is het haar geest of zijn het gedachten? De achtergrond is verder eenvoudig: het water en de stralend helderblauwe lucht zijn middels een strakke lijn van elkaar gescheiden. Er zit alleen beweging in haar schouders, alsof ze geconcentreerd iets probeert te pakken onder water.

Het verhaal achter het werk

Op eerste gezicht is dit schilderij heel realistisch: een nauwkeurige observatie van een meisje die met haar haar in het water hangt. Toch heeft het werk ook iets surrealistisch. Dat komt door het zwevende hoofd, maar ook omdat het zo sterk ingezoomd is. Door zijn onderwerp ‘op te blazen’ probeert de kunstenaar Co Westerik dichterbij de essentie te komen van wat hij meemaakt. Het zijn alledaagse dingen die hem verwonderen. Omdat hij zo dicht op de huid van zijn onderwerp zit, wordt het een indringend beeld en ontstaat er een enigszins beladen en vervreemdende sfeer. Daarnaast speelt Westerik graag met overgangen: tussen lucht en water en tussen huid en water. Misschien toont hij hier ook wel de overgang van leven naar dood. Het meisje zinkt weg in materie en sluit zich af van de beschouwer.

De kunstenaar

Jacobus ‘Co’ Westerik is opgeleid aan de kunstacademie in Den Haag. Hij maakt aquarellen, tekeningen, foto’s en etsen maar is vooral bekend geworden met zijn schilderijen. Vanaf de jaren ’50 heeft hij diverse onderscheidingen gekregen voor zijn figuratieve werk. Altijd is hij trouw gebleven aan zijn realistische schilderstijl, ondanks dat de abstracte kunst hoogtij vierde. Het centrale thema in Westeriks werk is de mens in al zijn levensfases.

 

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken