Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Godenpijler - Match

Kunstwerk: Godenpijler, Kunstenaar: Kunstwerk door: onbekend, Museum: Museum Het Valkhof

Over de inzending

De muziek van Apollo (met afgebeeld lier op de Godenpijler) staat bij de oude Grieken niet op zich zelf, maar legt het fundament onder de kosmologie. Sirenen bespelen na goddelijke opdracht een grote harp, elk een eigen toon in een consonante harmonie. Elke sfeer van het heelal wordt door sympathische resonantie bewogen. Wij stervelingen kunnen deze resonantie niet horen, maar ervaren deze in het dag-nachtritme, de seizoenen en de cycli van de Zodiak.
De sirenen zijn ook de verleidsters, die met hun gezang zeelieden naar kliffen lokken. Zij zuigen de levenskracht uit hun slachtoffers nadat hun schip tegen de rotsen te pletter loopt. Later ontwikkelden wetenschappers als Kepler de “muziek der planeten” op basis van deze ideeën.
In ons stuk hoor je een constante toon op zoek naar een consonante harmonie. Een Bretonse draailier valt in. Flarden van scabreuze Bretonse vissersliedjes komen voorbij. Vanuit het verleden spreken stemmen in dode talen ons toe.


Links van de artiest: Website

Details

3156 Views
2954 Dagen
67 Stemmen

Deel deze inzending






Artiest: Match
Nummer: Godenpijler
Genre: Electronic/Ambient
Kunstwerk: Godenpijler
Kunstenaar: Kunstwerk door: onbekend
Museum: Museum Het Valkhof

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Een deel van een grote pijler waarop reliëfs rondom te zien zijn van het heersende keizershuis en de militaire successen en de steun van de godenwereld waarop dat zijn macht baseerde.

Waar gaat het over?

De pijler telde oorspronkelijk tenminste vier blokken, die op elkaar gestapeld ruim 3,5 meter hoog zijn geweest. Het volledige monument was ongetwijfeld nog aanzienlijk hoger, met een sokkel onderaan en een bekroning bovenop. Aan elke zijde waren drie reliëfs over de vier blokken verdeeld. De reliëfs in het midden zijn nog compleet, van de onderste en bovenste is maar een kwart bewaard gebleven. 

Een van de reliëfs in het midden toont Tiberius, stiefzoon en opvolger van de eerste Romeinse keizer Augustus. Hij brengt een offer aan de goden door uit een schaal wijn te gieten op een altaar voor hem. De godin van de overwinning, Victoria, houdt een lauwerkrans boven zijn hoofd.

"Je ziet Tiberius, stiefzoon en opvolger van de eerste Romeinse keizer Augustus. Hij brengt een offer aan de goden door uit een schaal wijn te gieten op een altaar voor hem. De godin van de overwinning, Victoria, houdt een lauwerkrans boven zijn hoofd"Museum het Valkhof

Tags

Romeins Nijmegen Keizers Goden

Meer informatie

Gerelateerde Kunstwerken