Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Godenpijler

Kunstwerk door: onbekend / Museum Het Valkhof / 15nC


Terug naar kunstwerken

Kunstwerk door: onbekend

Wat zie je?

Een deel van een grote pijler waarop reliëfs rondom te zien zijn van het heersende keizershuis en de militaire successen en de steun van de godenwereld waarop dat zijn macht baseerde.

Waar gaat het over?

De pijler telde oorspronkelijk tenminste vier blokken, die op elkaar gestapeld ruim 3,5 meter hoog zijn geweest. Het volledige monument was ongetwijfeld nog aanzienlijk hoger, met een sokkel onderaan en een bekroning bovenop. Aan elke zijde waren drie reliëfs over de vier blokken verdeeld. De reliëfs in het midden zijn nog compleet, van de onderste en bovenste is maar een kwart bewaard gebleven. 

Een van de reliëfs in het midden toont Tiberius, stiefzoon en opvolger van de eerste Romeinse keizer Augustus. Hij brengt een offer aan de goden door uit een schaal wijn te gieten op een altaar voor hem. De godin van de overwinning, Victoria, houdt een lauwerkrans boven zijn hoofd.

"Je ziet Tiberius, stiefzoon en opvolger van de eerste Romeinse keizer Augustus. Hij brengt een offer aan de goden door uit een schaal wijn te gieten op een altaar voor hem. De godin van de overwinning, Victoria, houdt een lauwerkrans boven zijn hoofd"Museum het Valkhof

Informatie

Grootte
175 cm hoog

Materiaal
kalksteen

Editie
2016

Tags

15nC Mens Politiek Figuratief Beeld Romeins Nijmegen Keizers Goden

Museum Het Valkhof

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken