Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Meneer Jacques

Kunstwerk door Oswald Wenckebach / Kröller-Müller Museum / 1955


Terug naar kunstwerken

Kunstwerk door Oswald Wenckebach

Wat zie je?

Meneer Jacques is een man van brons, een van de eerste beelden die je ziet als je het lange entreepad op weg naar het Kröller-Müller Museum betreedt. Hij staat al jarenlang op zijn vaste plek op het pad en is één van de meest gefotografeerde kunstwerken van het museum. Nederlanders, maar ook Amerikanen, Italianen en Japanners: iedereen wil een foto met Meneer Jacques. Met een kleine glimlach laat hij het allemaal gebeuren. Als een heuse beroemdheid: met zijn hoed losjes in de hand en zijn trotse kin een klein beetje omhoog. 

Waar gaat het over?

Oswald Wenckebach wilde een beeld maken van de ‘gewone man’. Gewone meneren die hij rond 1957 elke dag tegenkwam, op straat en in de bus. Klein, netjes gekleed en ook een tikje eigenwijs. Toen het beeld af was, vond Wenckebach dat hij leek op Jacques Bloem, een bekende dichter. Vandaar dus zijn naam: Meneer Jacques. 

Over de kunstenaar

De Nederlandse kunstenaar Oswald Wenckebach (1895-1962) was beeldhouwer, kunstschilder, lithograaf, illustrator, restaurator, houtsnijder en medailleur. Hij vervaardigde verschillende oorlogsmonumenten.

"Wenckebach wilde een beeld maken van 'de gewone man'. Meneren die hij rond 1957 elke dag tegenkwam. Klein, netjes gekleed en een tikkeltje eigenwijs”Kröller-Müller Museum

Informatie

Grootte
183 x 62 x 62 cm

Materiaal
Brons 

Editie
2016

Tags

1955 Mens Politiek Figuratief Beeld Meneer Eigenwijs Populair

Kröller-Müller Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken