Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Hoor Bij Mij - Khalil

Kunstwerk: Gezicht op Delft vanuit een fantasie loggia, Kunstenaar: Daniël Vosmaer, Museum: Museum Prinsenhof Delft

Over de inzending

Perspectief speelt een bijzondere rol in het werk van D. Vosmaer. Het concept perspectief in combinatie met het aanzicht van een stad inspireerde mij voor het nummer “Hoor Bij Mij”.

In het licht van een nieuwe dag worden twee geliefden samen wakker, uitkijkend over een stad. Ze beseffen dat hun perspectief is veranderd: vanaf nu niet meer ik en jij, maar voor altijd wij. Ze horen bij elkaar.


Links van de artiest: Instagram

Details

2023 Views
2042 Dagen
6 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Khalil
Nummer: Hoor Bij Mij
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Gezicht op Delft vanuit een fantasie loggia
Kunstenaar: Daniël Vosmaer
Museum: Museum Prinsenhof Delft

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Op de voorgrond een fantasie loggia met een zwart/witte tegelvloer en ribgewelven gedragen door ruiten. In de achtergrond Delft gezien vanuit het westen met stadswallen, molens en de torens van de Oude en Nieuwe Kerk en het Stadhuis.

Het verhaal achter het werk

De compositie van het schilderij, met een gezicht op een stad vanuit een fantasie-loggia is zeer ongewoon. Men vraagt zich af of dit schilderij, waarin de voorgrond met een wat merkwaardig perspectief een zo belangrijke plaats inneemt, niet door een soort kijkkastje bekeken moest worden. Juist bij Delftse schilders bestond een hoge mate van belangstelling voor perspectief om een sterke dieptewerking te suggereren. In ieder geval is de loggia een fantasie, die de schilder heeft toegevoegd aan het overigens exacte topografische beeld van Delft, met van links naar rechts, de torens van de Nieuwe Kerk, de Oude Kerk en het Stadhuis. Daarvoor ziet men de oude vestingwallen met de houten molens die door bakkers en brouwers werden gebruikt.

De kunstenaar

Daniel  Vosmaer is één van de Delftse Meesters van de 17e eeuw. Hij was de zoon van Arent Woutersz Vosmaer, goudsmid te Delft en  had drie zussen en drie broers, waarvan Claes ook kunstschilder was. Op 14 oktober 1650 werd hij lid van het Sint-Lucasgilde te Delft. Uit een aantal documenten blijkt een samenwerking met Carel Fabritius, maar Vosmaer woonde toen al in Den Briel, ofschoon hij zijn burgerschap van Delft behield. Hij was in 1661 getrouwd met Annetje Eduwards de Neeff. Het echtpaar had vijf kinderen.

Het kunstwerk wekt een imaginaire situatie. Op de achtergrond is de historische binnenstad van Delft in 17e eeuw te zien.

TagsMeer informatie

Gerelateerde Kunstwerken