Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Ik Zink van Basmevrouw jouw favoriet? Stem nu!

Ik Zink - Basmevrouw

Kunstwerk: Jongensbroek van ijsberenbont, Kunstenaar: Inuit, Museum: Tropenmuseum

Over de inzending

Dit object fascineerde mij direct.
Wat mooi, zacht en grappig, dacht ik.
Maar toen drong tot me door dat het symbool staat voor een wereld die langzaam wegsmelt. Het staat zo ver van mijn bed, maar dit broekje schreeuwde om mijn aandacht, als een misthoorn.
Het kunstwerk riep het beeld in me op van een oneindig wit ijslandschap met daarin één persoon die merkt dat het land langzaam wegzinkt. Die persoon kan alleen nergens heen en wordt door niemand gehoord. Wat een waanzin.
Het dissonante van het zachte, leuke broekje versus de verdrietige boodschap hoor je terug in de muziek. Zo lijkt het een vrolijk refrein, maar luister je goed, dan hoor je het schuren van de tekst tegen de melodie. De trompet en de drums illustreren het uitroepen over een uitgestrekte toendra.


Links van de artiest: Website Instagram

Details

785 Views
706 Dagen
21 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Basmevrouw
Nummer: Ik Zink
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: Jongensbroek van ijsberenbont
Kunstenaar: Inuit
Museum: Tropenmuseum

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Deze ceremoniële broek van ijsberenbont is een waar status object voor jonge Inuit mannen. IJsberenbont bestaat uit een dichte vacht met lange waterafstotende haren er overheen. De holle haren bevatten een beetje lucht en dat isoleert. Tegenwoordig dragen de jagers thermo-pakken en dons jassen. Broeken van ijsberenbont worden alleen nog gedragen door jongens tijdens hun confirmatie in de kerk. Ze zijn duur, prestigieus en belangrijk voor de Groenlandse identiteit.

Het verhaal achter het werk

Inuit-jagers overleefden het niet zonder extreem warme kleding. Maar zij lijken deze broeken steeds minder nodig te hebben. De verandering van het klimaat heeft ingrijpende gevolgen voor het ijs dat smelt in het Arctisch gebied. Hoewel het witte landschap hetzelfde lijkt verandert er hier veel. De winters worden korter, het ijs is vaker onbetrouwbaar; ijsberen en bepaalde zeehondensoorten hebben het moeilijk. Daarmee wordt de broek nog uitzonderlijker en een symbool voor iets van wat mogelijk van voorbijgaande aard is.

Het Arctisch gebied warmt twee keer zo snel op als de rest van de wereld. Wanneer het witte ijs smelt, komt er donker zeewater of land tevoorschijn. Dit houdt meer warmte vast, waardoor de opwarming steeds sneller gaat. De Noord- en Zuidpool zijn de vriezers van de wereld. Wanneer die smelten gaat de opwarming in de rest van de wereld ook sneller.

Lokaal zijn de gevolgen nu al groot. Kinderen kunnen niet meer naar school, omdat de bevroren rivieren – die in de winter de wegen vormen – te gevaarlijk zijn. Mensen lijden honger omdat de zalm te laat komt. In permafrostgebieden verzakken huizen of verdwijnen langzaam in zee.

De kunstenaars/makers

Gemaakt door de Inuit uit Qanaaq, Groenland uit ijsberenbont, zeehondenbont en parelmoer knopen. Er is geen specifieke vervaardiger bekend.

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken