Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

I'm painting - WHYBE

Kunstwerk: Le bateau-atelier, Kunstenaar: Claude Monet, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Deze zomer ging ik met mijn vriendin naar het Kröller-Müller Museum. Dit schilderij sprak mij meteen erg aan. De rust die het uitstraalt door de zachte kleuren en de snelle, maar toch verfijnde beschildering. De stilliggende boot en het rustige water weergeven die kalmte. Ik heb dit nummer geschreven vanuit de persoon Monet alsof hij het nummer zelf heeft geschreven. Het is zijn ervaring van het schilderen van dit schilderij en zijn ervaring van de omgeving. Deze boot is immers zijn atelier geweest. Ik heb geprobeerd in zijn hoofd te kruipen en iets vanuit zijn eigen beleving te vertellen: hoe het voor hem was om dit schilderij te schilderen, wat hij erbij voelde en hoe hij te werk ging.


Links van de artiest: Facebook Instagram

Details

2539 Views
1336 Dagen
36 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: WHYBE
Nummer: I'm painting
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Le bateau-atelier
Kunstenaar: Claude Monet
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Op dit schilderij ligt een schildersboot, vastgemeerd tussen twee palen, roerloos in het water. In de kajuit is vaag een figuur te onderscheiden, waarschijnlijk Monet zelf. De bomen langs de rivier, de boot en de lucht weerspiegelen in het kalme water. Monet geeft in dit schilderij een impressie van de rust op het water tijdens een zomerse dag.

Het verhaal achter het werk
Claude Monet woont van 1871 tot 1878 in Argenteuil, een plaatsje aan de Seine net buiten Parijs. Hij laat een boot bouwen waarin hij overdekt, vanaf het water, de omgeving kan schilderen. Zo kan hij vanaf elke geschikte plek de effecten van het licht op het water en op het landschap weergeven. Dankzij de uitvinding van de verftube (in 1841), kan Monet zijn verf makkelijk meenemen en zijn impressies vanaf de boot direct vastleggen op het doek. 

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Dit schilderij is een paar jaar geleden prachtig gerestaureerd. Onder de vergeelde vernislaag kwamen de frisse, heldere kleuren van Monet tevoorschijn. We zijn heel benieuwd hoe de Art Rocks deelnemers hun impressies van dit kunstwerk zullen vormgeven.

Over de kunstenaar
Monet (1840 - 1926) is een van de belangrijkste Franse impressionisten. De kunstenaars van het impressionisme willen het vluchtige van het moment vastleggen en houden zich vooral bezig met de werking van licht en kleur. Kenmerkend is de manier waarop zij de verf met een losse, snelle toets aanbrengen.

"Probeer te vergeten wat je voor je hebt, een boom, een huis, een veld of wat dan ook; denk alleen maar, hier is een klein blauw vierkant, daar een langwerpig stuk roze, hier een veeg geel en schilder hoe het op je overkomt." – advies van Monet aan jonge kunstenaars.

Tags

Impressionisme Licht Landschap

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken