Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

De tuin van de inrichting in Saint-Rémy

Vincent van Gogh / Kröller-Müller Museum / 1889


Terug naar kunstwerken

Vincent van Gogh

Dit zie je
Het lijkt wel een paradijs, deze verwilderde tuin vol bloeiende planten en bomen. In de schaduw staat een stenen bankje in het gras. Links is de noordelijke mannenvleugel van de inrichting Saint-Paul-de-Mausole in Saint-Rémy te zien.

Het verhaal achter het werk
Op 8 mei 1889 meldt Van Gogh zich voor behandeling bij de inrichting Saint-Paul-de-Mausole in Saint-Rémy, niet ver van Arles. Hij mag het terrein de eerste maand niet verlaten, maar binnen de muren bevindt zich een weelderig begroeide tuin met dennenbomen. Deze tuin is voor Van Gogh een grote inspiratiebron voor nieuwe studies en motieven. Aan zijn broer Theo schrijft hij in de eerste weken van zijn verblijf: "Het zou goed kunnen dat ik hier vrij lang blijf; nooit ben ik zo rustig geweest als hier en in het gasthuis in Arles, eindelijk kan ik een beetje schilderen."

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Zoals de tuin voor Van Gogh een grote inspiratiebron was voor vele tekeningen en schilderijen, hopen we dat de tuin wederom kan inspireren tot nieuwe creaties voor Art Rocks.

Bijzonder weetje
Helene Kröller-Müller beschouwt Van Gogh als 'een van de grote geesten van de moderne kunst'.

Over de kunstenaar
Vincent van Gogh (30 maart 1853, Zundert – 29 juli 1890, Auvers-sur-Oise) wordt tegenwoordig gezien als een van de grootste moderne meesters. Hij heeft grote invloed gehad op de moderne kunst door zijn expressieve kleurgebruik en zijn persoonlijke opvatting van de werkelijkheid. Van Gogh besluit pas op zijn 27e om kunstenaar te worden. Hij is als jongen al gefascineerd door de natuur en maakt lange wandelingen waarbij hij planten en insecten verzamelt. De liefde voor de natuur zal hem nooit loslaten en heeft een enorme impact op zijn oeuvre.

"We hebben behoefte aan vrolijkheid en geluk, aan hoop en liefde. Hoe lelijker, ouder, slechter, zieker, armer ik word, des te meer wil ik mij wreken met krachtige, goed gerangschikte schitterende kleuren." - Vincent van Gogh

Informatie

Afmetingen
91,5 x 72 cm

Materiaal
Olieverf op doek

Te zien 
In de vaste collectie, onderdeel van de Van Gogh galerij

Editie
2020

Tags

1889 Natuur Maatschappij Figuratief Schilderij Tuin Inrichting

Kröller-Müller Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken