Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Into the Meadows - STINCE

Kunstwerk: Jungle, Kunstenaar: Couzijn van Leeuwen, Museum: CODA Museum

Over de inzending

Jungle, wat een bijzonder werk.

Wat me als eerste opviel was de speelsheid. Er zitten veel verschillende dieren in verwerkt die in, met en door elkaar heen bestaan. De olifant staat vaak op de voorgrond, hij heeft een enigszins klungelige, jonge uitstraling. We hebben deze vrolijke olifant verwerkt in het karakter van de instrumental, waar je op wilt bewegen.

Een ander opvallend aspect was dat Couzijn oud papier en karton hergebruikte in zijn werk: “One man's trash is another man’s treasure”! Praktischerwijs is het ontzettend mileuvriendelijk en het is fragiel materiaal op zich, maar met een bepaalde samenstelling en vouwtechnieken kan toch sterk genoeg zijn om zo’n sculptuur te maken. Dit bengt me bij onze figuurlijk interpretatie: ‘Samen sterker’. Als mens op zich ben je een kleine stip op de horizon, maar als groepen gelijkgestemden bij elkaar komen, ideeën uitwisselen en ontwikkelen, daar maken we geschiedenis mee!

Met de geschiedenis werden onze levens minder primitief en veel socialer. We trokken van land naar land, tot we dorpen bouwden en later steden etc. Qua lyric was het uitgangspunt dan ook dat het een drukke wereld is waar we ons in bevinden vol met informatie, contacten, verlangens, doelen en dat we soms vergeten wat echt belangrijk is. Een jungle aan mogelijkheden, als het ware. We zijn wel gewend aan de chaos, maar het is de hoeveelheid keuze en mogelijkheden die overweldigend zijn als je (nog) niet weet wat geluk voor jou betekent. Daarom gaat de speelse, jonge olifant in het nummer op avontuur de jungle juist uit, naar de open weilanden.

De quote die bij het werk staat van Couzijn van Leeuwen “Ik weet nooit waar ik me bevind, ik zit er middenin!” is ook geniaal, wie kan zich daar niet in vinden? Hoe gestructureerd we het leven ook willen maken en inrichten, er zijn zo veel factoren waar we geen invloed op hebben die onze idealen veranderen, onze toekomst maken en die het leven kleur geven. En in the end, zit het hem toch in de kleine dingen, we mogen per persoon uitzoeken welke voor ons het belangrijkste zijn.

Kortom een prachtig beeld, indrukwekkend, groots en toch fragiel, speels met veel beweging. Zo is “Into the Meadows” ontstaan.

STINCE bestaat uit Thom Stout, Jelle van Steen, Daan Bruijninckx, Terrence Kappar, Bernice van Klooster en Amadeüs Johannis.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

3792 Views
1238 Dagen
550 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: STINCE
Nummer: Into the Meadows
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: Jungle
Kunstenaar: Couzijn van Leeuwen
Museum: CODA Museum

Informatie over het kunstwerk

Het verhaal achter het werk
Beeldend kunstenaar Couzijn van Leeuwen overleed in de zomer van 2019 op 60-jarige leeftijd. Hij is met een veelzijdig oeuvre vertegenwoordigd in onder andere de CODA-collectie. Een aantal jaar geleden maakte hij in opdracht van CODA directeur Carin Reinders een unieke kerststal van karton waar hij later drie koningen aan toevoegde. Het werk Selfportrait as Captain Braveheart uit 2018 was te zien in CODA Paper Art 2019. Zijn laatste werk, een jungle-installatie voor het atrium van CODA, is onlangs in CODA Centrale Bibliotheek geïnstalleerd. Het wervelde werkproces waarin het lijkt alsof het ene figuur voortkomt uit het andere en elk figuur bezield is door de bevlogenheid van de kunstenaar is in deze installatie voor CODA Bibliotheek haast letterlijk verbeeld. CODA directeur Carin Reinders vroeg Van Leeuwen voor CODA Bibliotheek een aantal struiken, bomen en bloemen te vervaardigen. Haar suggestie om ook een aapje toe te voegen, resulteerde in een kartonnen menagerie van een aap, olifant, vogel, reptiel, bloemen en planten. Van Leeuwen creëerde zo een sprookjesachtige en dynamische wereld waarin je telkens nieuwe dingen ontdekt.

Bijzonder weetje
Dit werk hangt in het atrium van CODA Bibliotheek. CODA is naast museum, ook bibliotheek en archief.

Over de kunstenaar
Couzijn van Leeuwen werd opgeleid als beeldhouwer, hij werkte met alle mogelijke materialen: hout, metaal, keramiek en papier, maar is vooral bekend geworden door zijn intrigerende kunstwerken en installaties van karton. Over het materiaal karton vertelde Couzijn: “Karton is, zoals we weten een verpakkingsmateriaal, een wegwerpproduct. Je vindt het eenvoudig langs de straten, wachtend op de vuilniswagen en je kunt het gratis meenemen. Dat heb ik dus gedaan om het vervolgens in stukken te snijden en opnieuw samen te stellen met behulp van de nietmachine.” Zo ontstonden zijn kartonnen sculpturen: eerst vooral kasten, inclusief kartonnen vazen erbovenop, gevuld met de prachtigste objecten: Tangpaarden, dieren - vooral vogels - en later ook plantvormen. Hele kamers van karton ontstonden al nietend met gevlochten kleden op de vloer en papieren collage-behangsels. In het wervelende scheppingsproces leek het of de ene figuur uit de andere voortkwam, zonder enige restrictie of schijnbare voorkeur. Over zijn werkproces zei hij zelf:

“Ik weet nooit waar ik me bevind, ik zit er middenin!” - Couzijn van Leeuwen

Tags

Installatie Papier Karton Jungle Dieren Planten Reizen Ontdekken Aap Olifant Reptielen Collage Sculptuur

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken