Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

JUNGLE IN MY MIND - Daan hamel

Kunstwerk: Jungle, Kunstenaar: Couzijn van Leeuwen, Museum: CODA Museum

Over de inzending

Ik heb het kunstwerk Jungle gekozen omdat dit mij aansprak en veel inspiratie gaf, ik heb bij mijn nummer nagedacht wat voor mij een jungle betekent en kwam uit op de chaos in mijn hoofd en de drukte die ik soms kan voelen door mijn ADHD, vandaar jungle in my mind.

“Ik weet nooit waar ik me bevind, ik zit er middenin!” - Couzijn van Leeuwen


Links van de artiest: Instagram

Details

2407 Views
1321 Dagen
381 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Daan hamel
Nummer: JUNGLE IN MY MIND
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: Jungle
Kunstenaar: Couzijn van Leeuwen
Museum: CODA Museum

Informatie over het kunstwerk

Het verhaal achter het werk
Beeldend kunstenaar Couzijn van Leeuwen overleed in de zomer van 2019 op 60-jarige leeftijd. Hij is met een veelzijdig oeuvre vertegenwoordigd in onder andere de CODA-collectie. Een aantal jaar geleden maakte hij in opdracht van CODA directeur Carin Reinders een unieke kerststal van karton waar hij later drie koningen aan toevoegde. Het werk Selfportrait as Captain Braveheart uit 2018 was te zien in CODA Paper Art 2019. Zijn laatste werk, een jungle-installatie voor het atrium van CODA, is onlangs in CODA Centrale Bibliotheek geïnstalleerd. Het wervelde werkproces waarin het lijkt alsof het ene figuur voortkomt uit het andere en elk figuur bezield is door de bevlogenheid van de kunstenaar is in deze installatie voor CODA Bibliotheek haast letterlijk verbeeld. CODA directeur Carin Reinders vroeg Van Leeuwen voor CODA Bibliotheek een aantal struiken, bomen en bloemen te vervaardigen. Haar suggestie om ook een aapje toe te voegen, resulteerde in een kartonnen menagerie van een aap, olifant, vogel, reptiel, bloemen en planten. Van Leeuwen creëerde zo een sprookjesachtige en dynamische wereld waarin je telkens nieuwe dingen ontdekt.

Bijzonder weetje
Dit werk hangt in het atrium van CODA Bibliotheek. CODA is naast museum, ook bibliotheek en archief.

Over de kunstenaar
Couzijn van Leeuwen werd opgeleid als beeldhouwer, hij werkte met alle mogelijke materialen: hout, metaal, keramiek en papier, maar is vooral bekend geworden door zijn intrigerende kunstwerken en installaties van karton. Over het materiaal karton vertelde Couzijn: “Karton is, zoals we weten een verpakkingsmateriaal, een wegwerpproduct. Je vindt het eenvoudig langs de straten, wachtend op de vuilniswagen en je kunt het gratis meenemen. Dat heb ik dus gedaan om het vervolgens in stukken te snijden en opnieuw samen te stellen met behulp van de nietmachine.” Zo ontstonden zijn kartonnen sculpturen: eerst vooral kasten, inclusief kartonnen vazen erbovenop, gevuld met de prachtigste objecten: Tangpaarden, dieren - vooral vogels - en later ook plantvormen. Hele kamers van karton ontstonden al nietend met gevlochten kleden op de vloer en papieren collage-behangsels. In het wervelende scheppingsproces leek het of de ene figuur uit de andere voortkwam, zonder enige restrictie of schijnbare voorkeur. Over zijn werkproces zei hij zelf:

“Ik weet nooit waar ik me bevind, ik zit er middenin!” - Couzijn van Leeuwen

Tags

Installatie Papier Karton Jungle Dieren Planten Reizen Ontdekken Aap Olifant Reptielen Collage Sculptuur

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken