Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Jungle

Couzijn van Leeuwen / CODA Museum / 2019


Terug naar kunstwerken

Couzijn van Leeuwen

Het verhaal achter het werk
Beeldend kunstenaar Couzijn van Leeuwen overleed in de zomer van 2019 op 60-jarige leeftijd. Hij is met een veelzijdig oeuvre vertegenwoordigd in onder andere de CODA-collectie. Een aantal jaar geleden maakte hij in opdracht van CODA directeur Carin Reinders een unieke kerststal van karton waar hij later drie koningen aan toevoegde. Het werk Selfportrait as Captain Braveheart uit 2018 was te zien in CODA Paper Art 2019. Zijn laatste werk, een jungle-installatie voor het atrium van CODA, is onlangs in CODA Centrale Bibliotheek geïnstalleerd. Het wervelde werkproces waarin het lijkt alsof het ene figuur voortkomt uit het andere en elk figuur bezield is door de bevlogenheid van de kunstenaar is in deze installatie voor CODA Bibliotheek haast letterlijk verbeeld. CODA directeur Carin Reinders vroeg Van Leeuwen voor CODA Bibliotheek een aantal struiken, bomen en bloemen te vervaardigen. Haar suggestie om ook een aapje toe te voegen, resulteerde in een kartonnen menagerie van een aap, olifant, vogel, reptiel, bloemen en planten. Van Leeuwen creëerde zo een sprookjesachtige en dynamische wereld waarin je telkens nieuwe dingen ontdekt.

Bijzonder weetje
Dit werk hangt in het atrium van CODA Bibliotheek. CODA is naast museum, ook bibliotheek en archief.

Over de kunstenaar
Couzijn van Leeuwen werd opgeleid als beeldhouwer, hij werkte met alle mogelijke materialen: hout, metaal, keramiek en papier, maar is vooral bekend geworden door zijn intrigerende kunstwerken en installaties van karton. Over het materiaal karton vertelde Couzijn: “Karton is, zoals we weten een verpakkingsmateriaal, een wegwerpproduct. Je vindt het eenvoudig langs de straten, wachtend op de vuilniswagen en je kunt het gratis meenemen. Dat heb ik dus gedaan om het vervolgens in stukken te snijden en opnieuw samen te stellen met behulp van de nietmachine.” Zo ontstonden zijn kartonnen sculpturen: eerst vooral kasten, inclusief kartonnen vazen erbovenop, gevuld met de prachtigste objecten: Tangpaarden, dieren - vooral vogels - en later ook plantvormen. Hele kamers van karton ontstonden al nietend met gevlochten kleden op de vloer en papieren collage-behangsels. In het wervelende scheppingsproces leek het of de ene figuur uit de andere voortkwam, zonder enige restrictie of schijnbare voorkeur. Over zijn werkproces zei hij zelf:

“Ik weet nooit waar ik me bevind, ik zit er middenin!” - Couzijn van Leeuwen

Informatie

Materiaal
Papier en karton

Te zien 
CODA Bibliotheek.

Editie
2020

Tags

2019 Dier Overig Figuratief Installatie Installatie Papier Karton Jungle Dieren Planten Reizen Ontdekken Aap Olifant Reptielen Collage Sculptuur

CODA Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken