Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

My instinct is lost - Hidde en Rixt

Kunstwerk: Amo Te Ama Me, Kunstenaar: Sir Lawrence Alma-Tadema, Museum: Fries Museum

Over de inzending

In het kunstwerk Amo Te Ama Me speelt zich een liefdesscène af. De titel van het kunstwerk geeft aan dat de jonge man haar een aanzoek heeft gedaan en zij haar antwoord overdenkt. Hij houdt van mij, hou ik ook van hem? Ze tuurt peinzend naar een bos rozen, die ze in haar linkerhand houdt. Zal ze zijn aanzoek accepteren? De jonge man wacht in spanning af. Zal ze kiezen voor een eeuwig huwelijk? Wat betekent de liefde voor haar? Het lied is geschreven vanuit het denkperspectief van de vrouw. In het lied wordt een poging gewaagd om de betekenis van liefde te vinden. Het kunstwerk speelt zich af in de antieke oudheid. Ook verwijzen enkele onderdelen van het kunstwerk naar het Victoriaans tijdperk, daar waar de liefde niet altijd zo vanzelfsprekend is. Toentertijd was liefde voor de vrouw meer een maatschappelijke overweging. Terwijl hedendaagse liefdesrelaties en huwelijken steeds korter duren. De liefde is tegenwoordig meer een persoonlijke keuze. Dit kunstwerk roept vragen op over de betekenis van liefde die afhankelijk is van onze cultuur en tijd waarin we leven. In het lied dat we hebben geschreven is onderscheid gemaakt tussen het gevoel en de praktische overweging. Moet je je laten leiden door je gevoelens, zoals in de romantiek? Of moet ze kiezen vanuit verstand? Ben je bij de juiste persoon, omdat hij zo knap is en jullie financieel zo goed bij elkaar passen? Hoe onromantisch dit ook klinkt, praktisch is het zeker. Maar is het een basis voor een goed leven? En blijven gevoelens voor altijd? Blijft de liefde? Bestaat een perfecte relatie? Hou ik genoeg van hem?

Het enige antwoord uit dit schilderij en liedje is dat liefde alles is, behalve simpel. Ons eerste zelfgeschreven nummer opgenomen met een telefoon in de woonkamer met hem op gitaar en haar als zangeres. Hidde en Rixt.

Details

1593 Views
1240 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Hidde en Rixt
Nummer: My instinct is lost
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Amo Te Ama Me
Kunstenaar: Sir Lawrence Alma-Tadema
Museum: Fries Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Een jong stel zit op een marmeren bank. Zij kijkt pijnzend naar een bos rozen, hij leunt behoedzaam naar haar toe. Zal zijn aanzoek worden geaccepteerd?

Het verhaal achter het werk
Ik houd van jou, houd jij van mij? Dat is de vertaling van de titel van dit werk (Amo te ama me). Daar zit je dan, in je roestkleurige mantel, op dat keiharde marmeren bankje. De rozen die je net aan het meisje hebt gegeven, liggen in haar blankje armen. Ze tuurt er peinzend naar, er is nog niet veel af te lezen aan haar gezichtsuitdrukking. Zal ze zijn aanzoek accepteren? Of mikt ze die bos met rozen de strakblauwe zee in? Kunstenaar Alma-Tadema plaatst zijn liefdesverhaal in het antieke Rome, maar de starre gebruiken komen eigenlijk eerder uit zijn Victoriaanse tijdperk, waarin liefde niet altijd zo vanzelfsprekend of gemakkelijk was.

Over de kunstenaar
De Friese Lawrence Alma-Tadema (Dronrijp 1836 – 1912) is een van de meest succesvolle schilders van 19de-eeuws Engeland.
Hij was dé verhalenverteller van zijn tijd. Met zijn verleidelijke schilderijen wekte hij als geen ander de klassieke oudheid tot leven. Zijn impact was zo groot, dat zijn invloed tot op de dag van vandaag zelfs tot in Hollywood doorklinkt.

 

Tags

Liefde Huwelijk Aanzoek Verliefd Stelletje Bloemen

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken