Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

NA DE STØRM. - SCHAVUIT ( ف ) GERCØH.

Kunstwerk: Na de storm, Kunstenaar: Hendrik Willem Mesdag, Museum: Panorama Mesdag

Over de inzending

Het schilderij toont een gestrande zeevloot op het strand. Het leek ons spannend om de beweging van de storm, voorafgaand aan de stranding van de schepen in een muzikaal landschap te plaatsen. En te betrekken op onze storm in onze persoonlijk leven.


Links van de artiest: Facebook Instagram

Details

5278 Views
1240 Dagen
3582 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: SCHAVUIT ( ف ) GERCØH.
Nummer: NA DE STØRM.
Genre: Spoken Word
Kunstwerk: Na de storm
Kunstenaar: Hendrik Willem Mesdag
Museum: Panorama Mesdag

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Opeengestapelde wrakken op het strand: het resultaat van een vreselijke storm die Scheveningen op de avond van 22 december 1894 teisterde. De vissers staan radeloos bij elkaar; ze hadden nog net de dag ervoor de bomschuiten het strand opgesleept voor een welverdiende winterstop. Ook Hendrik Willem liep er geëmotioneerd rond, want hij wist maar al te goed dat zijn geliefde vissersdorp nooit meer hetzelfde zou zijn.

Het verhaal achter het werk
In de nacht van 22 op 23 december 1894 raasde een storm over het strand van Scheveningen. Een groot deel van de vissersvloot, die zojuist voor de kerstdagen het strand opgetrokken was, werd vernietigd. Op 24 december 1894 inspecteerde Hendrik Willem de ravage, maar pas in 1896 beschouwde hij dit schilderij als voltooid. Na deze storm werd een haven aangelegd. Voor de kunstenaar betekende dit het einde van zijn geliefde onderwerp: de visserij met bomschuiten.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Dit is een van Mesdags meest persoonlijke schilderijen en heel atypisch binnen zijn oeuvre: hier geen nostalgische blik op Scheveningen, maar wrakstukken en vissersleed. Mesdag wist dat zijn geliefde Scheveningen, waar hij dagelijks kwam om te schetsen, nooit meer hetzelfde zou zijn.

Bijzondere weetjes
Wist je dat Mesdag aan dit schilderij bleef werken, ook nadat hij het in Amsterdam en Londen had getoond? Blijkbaar vond hij het niet af. De overschilderingen bevinden zich vooral in de gedeelten met de opeengestapelde scheepswrakken.

Over de kunstenaar
Na enige jaren in het bankbedrijf van zijn vader, begon Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) op zijn 35ste een loopbaan als kunstenaar. Om zich verder in de kunst te bekwamen, ontving hij in Brussel lessen van de Nederlandse schilder Willem Roelofs. In 1869 vestigde hij zich dicht bij de kust, in Den Haag. De Noordzee werd zijn hoofdthema, het Scheveningse strand zijn favoriete werkstek. Vanuit een vaste hotelkamer schetste hij de zee in al haar stemmingen: dreigend, vredig en spookachtig. Deze voorstudies werkte hij in zijn atelier uit tot schilderijen. De nadruk legde hij op het steeds veranderende spel tussen lucht, licht en water.

Tags

Vissersdorp Storm Scheepswrak Scheveningen Lucht Licht Water

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken