Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Op Reis van May and June jouw favoriet? Het is helaas niet meer mogelijk om te stemmen

Op Reis - May and June

Kunstwerk: Thalheim, Kunstenaar: Hermann Markard, Museum: Drents Museum

Over de inzending

Ons lied gaat over ouder worden, het aftakelen van het lichaam, terugkijken op het leven en tevreden zijn met hoe het was. In het schilderij zijn lichte en donkere tinten te zien. Dit hebben we laten terugkomen in de tekst door positieve en negatieve kanten van het ouderdom te benoemen. We zien een man met gebreken die, ondanks dat, wel tevreden en dankbaar is met zijn leven. Het schilderij sprak ons aan, omdat we graag over het leven zingen. Het gevoel wat bij ons naar boven kwam was herkenning van onze grootouders.


Links van de artiest: Facebook Instagram

Details

1615 Views
587 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: May and June
Nummer: Op Reis
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Thalheim
Kunstenaar: Hermann Markard
Museum: Drents Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Dit is professor Thalheim van de universiteit van Berlijn, een vriend van Hermann Markard. Thalheim was in 1988 al aardig op leeftijd toen Markard aan dit portret begon. Markard laat in dit portret het gevecht tegen de ouderdom zien. Thalheim buigt licht voorover om zijn gesprekspartner goed te kunnen verstaan en draait zijn goede oor naar voren. Als hij begint te vertellen kijkt hij de ander aan met zijn enige goede oog. Het voortdurend schakelen naar het goede oor en het goede oog, levert een bijna constante beweging op.

Het verhaal achter het werk

Ooit startte Hermann Markard met het schilderen van stillevens van een enkel object zoals een biet of een ei op een tafellaken. Vervolgens is hij ook mensen gaan schilderen, te beginnen met een zelfportret. Nu schildert Markard vrijwel uitsluitend nog mensen. Hij zegt hier zelf over: ‘Het heeft niets met psychologie te maken. Ik beschouw mijn werk als een dialoog tussen datgene wat ik zie en wat ik daar als het ware op antwoord. De wisselwerking tussen mij en mijn modellen is daarbij onmisbaar. De interactie tussen twee mensen is zoiets ongrijpbaars en fascinerends; soms lijk je een en dan ineens sta je op grote afstand van elkaar of zelfs lijnrecht tegenover elkaar, als in een magnetisch krachtenveld. Dit mechanisme werkt niet bij landschappen of stillevens. Ik streef er niet naar mijn modellen zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. Ik denk dat juist de kracht van figuurstukken is dat de beschouwer geïnteresseerd raakt in de figuur zonder de afgebeelde te kennen. Schilderen doe ik altijd zonder de aanwezigheid van een model.’

Door zijn financiële onafhankelijkheid kon Markard in volledige artistieke vrijheid een oeuvre scheppen. Een oeuvre dat gedurende de jaren groeide en tegelijkertijd met zijn maker mee evolueerde. Een keuze uit de tekeningen en schilderijen van Hermann Markard is te zien in de tentoonstelling  Figuurstukken in het Drents Museum.

De kunstenaar

Hermann Markard (1926) begint op zestienjarige leeftijd, te tekenen en schilderen aan de kunstacademie in Karlsruhe. Na een paar semesters moet hij in militaire dienst. Hij vindt na de oorlog de mogelijkheid om zijn studie voort te zetten. Wanneer hij zijn studie aan de 'Schule des Sehens' van Oskar Kokoschka in Salzburg heeft afgerond, begint hij zijn professionele leven en carrière. Vanaf 1980 tekent en schildert Markard uitsluitend nog menselijke figuren. Markard woont en werkt in Amsterdam. 

‘Schilderen doe ik altijd zonder de aanwezigheid van een model. Mijn schildertechniek is te gecompliceerd om me tegelijkertijd te moeten concentreren op het model en op het schilderen. Mijn tekeningen en mijn geheugen zijn de basis voor en mijn houvast bij het schilderen.’ - Hermann Markard

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken