Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is PEPPER van #ONCK jouw favoriet? Het is helaas niet meer mogelijk om te stemmen

PEPPER - #ONCK

Kunstwerk: Pepper, Kunstenaar: Softbank, Museum: Tropenmuseum

Over de inzending

Wie maakt de tweede move: is het mens of machine?

Artificial intelligence is overal om ons heen. Meestal ben je je er niet van bewust, maar je ervaart het duidelijk wanneer je met een robot als Pepper praat. Ruim twee uur lang ben ik bij hem geweest en heb ik ervaren hoe hij beweegt, praat met museumbezoekers en op stand by gaat wanneer er niemand langskomt. Daar, op een bankje direct naast Pepper, schreef ik de eerste teksten voor dit lied. Vragen die ik mijzelf, de museumbezoekers maar ook vooral Pepper zou willen stellen.

PEPPER is gemaakt met geluiden en uitspraken van het kunstwerk Pepper, opgenomen in het Tropenmuseum tijdens de tentoonstelling Cool Japan.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

1055 Views
660 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: #ONCK
Nummer: PEPPER
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Pepper
Kunstenaar: Softbank
Museum: Tropenmuseum

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Pepper, de menselijke robot, is ontwikkeld om mensen gezelschap te houden, te vermaken en te troosten. Daarnaast verwelkomt Pepper mensen in de tentoonstelling Cool Japan en kan basale informatie geven. Met haar vele sensoren, microfoons en camera’s is ze gebouwd om emoties te herkennen en daarop in te spelen. Behalve dat je Pepper ziet, hoor je haar vooral ook.

Het verhaal achter het werk

Japan is gefascineerd door robots en de wereld is gefascineerd door Japanse robots. Want in geen land ter wereld wordt meer met mensachtige machines geassocieerd dan in Japan. Zoals zo vaak, stammen die associaties zowel uit de werkelijkheid als uit de fantasie. Het land produceert veel robots, zowel in fabrieken en laboratoria als in strips, films en games.

Automatisch bewegend speelgoed kent een eeuwenoude traditie, daarnaast zijn talloze getekende verhalen over robots die ons beschermen en vernietigen bekend. Terwijl over de hele wereld aan de nieuwste generatie robotica wordt gesleuteld, blijft de Japanse benadering uniek: daar wordt de robot niet gezien als levenloos mechanisch hulpje. Opvallend aan de interactie met robots in Japan is namelijk dat zij vaak behandeld worden alsof ze een ziel hebben. Dit is terug te voeren op het shintoïsme, dat ervan uit gaat dat natuurlijke fenomenen en sommige voorwerpen
bezield zijn. Deze benadering van robotmakers resulteert in robots die de grens tussen mens en machine doen vervagen. Ook op het gebied van zorgrobots speelt Japan een vooruitstrevende rol, mede aangejaagd door de sterke vergrijzing. De Japanse popcultuur geeft ons al decennia lang een blik in de toekomst. Als je het verschil niet meer kan zien, verdient een robot dan niet dezelfde behandeling als een mens?

De makers

Pepper is een product van het Japanse bedrijf Softbank maar is een creatie van het Franse bedrijf Aldebaran. De Pepper die hier te zien is werkt met software die ontwikkeld is door het Belgische bedrijf ZoraBots, dat gespecialiseerd is in zorgrobots voor verzorgingstehuizen. Zo zie je maar: niet alles dat Japans lijkt, is ook echt Japans.

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken