Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Pretty Little Daffodil - Liam Pek

Kunstwerk: DAF Daffodil, Kunstenaar: Hub van Doorne en Wim van Doorne, Museum: Het Noordbrabants Museum

Over de inzending

De Daf deed mij denken aan mijn opa, die er een had, en die ook zeer losjes in het leven stond. Mijn vader vertelde dat de Daf gebruikt werd voor achteruitrijd races. Dit vond ik al genoeg karakter hebben om er iets over te schrijven. Maar ik wilde een persoon er aan koppelen die op de een of andere manier ook vandaag nog relevant was. Dus ik bedacht een man die in 1966 20 jaar was en een Daffodil had. Ik wilde in deze song zijn onmacht en ongeloof over de gevolgen van zijn schijnbaar perfecte leven weergeven. Uiteindelijk is zijn schuldgevoel zo groot dat hij het niet kan erkennen en terug schiet in zijn 20 jarige brein waar hij alleen nog maar kan denken aan zijn Daf en alle luxes die hij heeft.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

1614 Views
1241 Dagen
7 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Liam Pek
Nummer: Pretty Little Daffodil
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: DAF Daffodil
Kunstenaar: Hub van Doorne en Wim van Doorne
Museum: Het Noordbrabants Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat is het verhaal achter het werk?
Opgericht in 1932 specialiseerden Hub en Wim van Doorne zich aanvankelijk in aanhang- en vrachtwagens. Aan het eind van de jaren vijftig kwamen ook de eerste personenwagens in Eindhoven van de band. Deze tak leverde een aantal karakteristieke typen op, bijvoorbeeld DAF 33, 44 en 66. De oplossing voor een in de jaren zestig ontstaan capaciteitstekort werd gevonden in de bouw van een fabriek in Born. De naam DAF werd langzaamaan ingewisseld voor Volvo, maar in de bedrijfswagensector speelt DAF nog steeds een aanzienlijke rol.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
De DAF had last van een slecht Imago. De auto werd een truttenschudder met jarretelaandrijving genoemd en in de jaren zeventig wist bijna iedereen het antwoord op de grap: wie staat er vooraan in de file? Dat was de DAF. Tegenwoordig is de DAF een gewilde oldtimer.

Over de makers
Hub wordt gezien als het technische en Wim als het commerciële talent achter DAF. Van Hub is bekend dat hij een grote rol speelde in het verenigingsleven in Deurne en zich inzette voor het onderwijs.  

Bijzonder weetje
Door zijn volautomatisch Variomatic-versnelling kon de DAF als een van de weinige auto’s even snel vooruit als achteruit rijden. Er werden in de jaren zeventig spectaculaire achteruitrijraces voor deze auto georganiseerd. 

Tags

Auto Nostalgie

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken