Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Transient - RITSAERT

Kunstwerk: Stilleven met schedels en zonnewijzer, Kunstenaar: Dirk Nijland, Museum: Drents Museum

Over de inzending

Wat mij inspireert in de schilder is de eigen weg die hij heeft gekozen zoals ik dat ook met mijn muziek doe. Ik maak wat ik mooi vind en wat mij interesseert en pas me daarbij niet aan mijn omgeving aan. Daarnaast vind ik het verstrijken van de tijd in dit stuk een inspirerend thema. Daarom heeft het nummer ook de naam 'transient' gekregen. De combinatie van tijd en dood in 1 beeld gevangen geeft de vergankelijkheid van alles in het leven aan. Het contrast tussen het thema en het prachtige beeld spreekt me bij dit stuk bijzonder aan. Iets onvermijdelijks kan ook mooi zijn. Ondanks dat de toon van de muziek enigszins triest is vind je er ook mooie onderdelen in terug.


Links van de artiest: Instagram

Details

1523 Views
2283 Dagen

Deel deze inzending






Artiest: RITSAERT
Nummer: Transient
Genre: Electronic/Ambient
Kunstwerk: Stilleven met schedels en zonnewijzer
Kunstenaar: Dirk Nijland
Museum: Drents Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Een stilleven met twee schedels en een zonnewijzer.

Het verhaal achter het werk

Schilder, tekenaar en graficus Dirk Nijland trok zich maar weinig aan van de stromingen en richtingen die in zijn tijd in de mode waren. Hij schilderde wat hem interesseerde en op een manier waar hij zelf plezier in had. Water, scheepvaart en industrie komen veel voor in zijn werk. Niet zo gek, want hij komt uit een familie van baggeraars. Zijn werk lijkt soms wat naïef, maar is heel bewust en trefzeker. Critici uit zijn tijd waren zeer onder de indruk van zijn werk. Over zijn eerste werk zegt het Nieuws van de Dag ‘Met genoegen maken we hier kennis met de eerste pogingen van een jong Dordtenaar, Dirk Nijland. Dat kan veel beloven, die zorgvuldig uitgewerkte tuin-, rivier- en stadsgezichten. Degelijkheid treft ons in deze talentvolle arbeid’. In bijna alle grote Nederlandse musea is tegenwoordig werk van Nijland te vinden.

Dirk Nijland was de zoon van kunstverzamelaar Hidde Nijland. Dankzij zijn vaders verzamelwoede kwam hij al vroeg in aanraking met kunst en kunstenaars. Na drie jaar HBS ging de jonge Dirk in de leer bij schilder Antoon Derkinderen. Twee jaar later ging hij naar de Rijksschool voor Kunstnijverheid, waar hij in de klas zat met Chris Lebeau. Dirk Nijland had een buitengewone interesse voor alledaagse en soms absurde onderwerpen. Hij was een van de eerste kunstenaars in Nederland die zich bezighield met het pointilleren, ook experimenteerde hij met het maken van houtsneden. Voor zijn stillevens gebruikte hij vooral voorwerpen waar hij aan gehecht was. Rond 1935 ging hij schedels gebruiken in zijn stillevens, net zoals zijn grote voorbeelden uit de 17de eeuw dat deden. Het ging Nijland niet alleen om de schedel als symbool van de dood, maar ook om het demonstreren van een perfecte techniek.

De kunstenaar

Schilder, tekenaar en graficus Dirk Nijland was een eigenzinnige kunstenaar, die zich maar weinig aantrok van de stromingen en richtingen die in zijn tijd in de mode waren. Hij schilderde wat hem interesseerde en op een manier waar hij zelf plezier in had. Nijland had een buitengewone interesse voor alledaagse en soms absurde onderwerpen.

‘De fascinatie voor de dood en het verstrijken van de tijd is universeel’.

Tags



Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken