Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Vandaag - L A U R A E

Kunstwerk: Volière in de vorm van een huis voor een tortelduif, Kunstenaar: Maker onbekend, Museum: Drents Museum

Over de inzending

Dit kunstwerk valt me op, omdat het iets unieks is tussen de andere schilderijen en objecten. Het kleine huisje valt bijna niet op en daardoor vind ik het juist interessant. Wat ik een erg leuk gegeven vind aan het verhaal achter het kunstwerk is dat de duiven het weer konden voorspellen.
Zo heb ik in mijn nummer “Vandaag” ook een aantal weerselementen verwerkt.

“Vandaag” gaat over de dag waarop alles moeizaam gaat, waarop je het liefst de dag zo snel mogelijk voorbij wilt laten gaan zodat je kunt slapen en morgen weer aan een nieuwe goede dag kan beginnen. Ook al schijnt de zon, is het lekker weer en gaat alles prima, zo voelt het even niet. En al zit je veilig binnen waar het warm is, je voelt je toch opgesloten, alsof je, net als de duif, in een kooi zit.

Het enige wat helpt is wachten op morgen, zoals de deur in het huisje die opent naar een nieuwe dag waar alles weer goed gaat…


Links van de artiest: Facebook Instagram

Details

2226 Views
1240 Dagen
167 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: L A U R A E
Nummer: Vandaag
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: Volière in de vorm van een huis voor een tortelduif
Kunstenaar: Maker onbekend
Museum: Drents Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Dit is een klein, vrijstaand huis. Aan de voorgevel zien we in het midden een deur met daaromheen een mooi kozijn. Boven de deur zit een raampje. Zowel rechts als links van de deur zien we twee lange ramen met kruiskozijnen. Onder de dakgoot zit een versiering van acht blokjes. Het dak heeft de vorm van een trapeze en helemaal rechts en links op het dak staan flinke schoorstenen. Aan de rechter zijkant van het huisje zit onderaan een kleine uitbouw. Links hangt een glazen drinkflesje.

Het verhaal achter het werk
Op schilderijen uit de 17de eeuw zien we al kooitjes met daarin tortelduiven in woonhuizen. Ze staan soms midden in de kamer of hangen aan het plafond. In de 18de eeuw komen steeds vaker kooitjes voor die boven de deur hangen. Mensen hadden meerdere redenen voor het houden van één of twee duifjes in huis. Zo zouden de dieren het weer voorspellen. Als de duif veel koerde, kwam er regen. Tijdens een onweersbui hield de duif zich stil, maar als het beestje weer begon te koeren, betekende dit dat de bui snel voorbij zou zijn. Had je last van gordelroos, eczeem, jeuk of huiduitslag, dan had je zeker ook iets aan een tortelduif. Onder het hok doorlopen, hielp soms al voldoende. Je kon ook de duif aaien of langs je gezicht strijken. Er werd eveneens gedacht dat duiven dauwworm bij kinderen konden genezen. Het zieke kind werd dan in een wieg of wagen onder de kooi gezet. Maar de belangrijkste functie van de duiven was toch wel het fungeren als gasalarm. Er ontsnapte vroeger nogal eens giftige kolendamp. Al bij een kleine hoeveelheid koolmonoxide legden de duiven het loodje. Gingen de bewoners van de volière op de rug met de pootjes omhoog, dan wisten hun eigenaars dat ze de ruimte zo snel mogelijk moesten verlaten.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks
Er zit een prachtig verhaal achter zo’n ‘onbeduidend’ hokje.

Bijzonder weetje
Ook in bedrijven kwam je vroeger duivenkooitjes tegen. Onder andere in cafés en bij kappers. Het is bekend dat bij de bakker in Ruinen lange tijd een tortelduif woonde in een hokje boven de deur naar de bakkerij. Pas rond 1930 werd dat door de Keuringsdienst van Waren verboden.

Tags

Bijgeloof Geneeskracht Alarm Gebruik van vroeger

Meer informatie

Gerelateerde Kunstwerken