Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Vooruit - Ida Vis

Kunstwerk: Vooruit, Kunstenaar: Atelier Van Lieshout, Museum: Museum De Lakenhal

Over de inzending

Eenmaal aangekomen in het Museum de Lakenhal, voelde ik gelijk dat ik dit kunstwerk wilde kiezen, het intrigeerde me. Ik ben er meteen na de inspirerende workshop heen gegaan en ben begonnen met schrijven. In het liedje richt ik me tot de menselijke figuur die hard aan het ploeteren is, letterlijk verweven met het weefgetouw dat hij meesleept. Ik wil hem helpen en hem bevrijden, om samen verder te gaan. In het figuur herken ik mensen in mijn eigen omgeving, waar ik van houd. Mensen die te veel hooi op hun vork nemen en iemand nodig hebben die af en toe tegen ze zegt dat het goed en genoeg is zo en er voor ze kan zijn. Soms ben ik ook die persoon en heb ik ook zo iemand nodig, daarom voelde ik me ook verbonden met dit kunstwerk.
Ik kan dit kunstwerk in detail beschrijven, maar ga het een keer in het echt bekijken, de foto schetst maar de helft van de echte beleving!


Links van de artiest: Facebook Instagram

Details

1208 Views
1264 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Ida Vis
Nummer: Vooruit
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Vooruit
Kunstenaar: Atelier Van Lieshout
Museum: Museum De Lakenhal

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Vooruit is een beeldhouwwerk dat is opgebouwd uit aan elkaar gelaste staaldraden. Er is een mensfiguur te zien en een weefgetouw. De mensfiguur loopt van het weefgetouw weg, maar blijft ermee verbonden doordat de draden, waaruit de figuur is opgebouwd, aan het weefgetouw vastzitten. Met zijn linkerhand ondersteunt hij een zware last, die hij op zijn schouders draagt. Met zijn rechterhand steunt hij op een stok.

Het verhaal achter het werk
Het beeld werd gemaakt in opdracht van Museum De Lakenhal, als centraal onderdeel voor de tentoonstelling Zeven Eeuwen Leids Laken. Deze tentoonstelling richtte zich op de collectie Leidse laken- en texielnijverheid: met weefgetouwen en andere voorwerpen die verbonden zijn aan het bestaan van arbeiders uit de Leidse lakenindustrie. Het werk maakt het lijden van arbeiders zichtbaar, in relatie tot industriële ambachtelijkheid en de nog altijd actuele problematiek van de textielarbeid.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Dit hedendaagse kunstwerk behoort tot de topstukken van Museum De Lakenhal. Het kunstwerk verbindt op prikkelende wijze het lijden van arbeiders in de eeuwenoude Leidse textielnijverheid aan de nog altijd actuele problematiek van de hedendaagse textielarbeid.

Bijzonder weetje
Het beeld werd in opdracht van Museum de Lakenhal gemaakt, met als doel om nieuwe perspectieven op de Leidse lakenindustrie te ontwikkelen.

Over de kunstenaar
Atelier Van Lieshout is een studio opgericht door beeldhouwer, schilder en visionair Joep van Lieshout (1963). Na zijn afstuderen aan de Rotterdamse Kunstacademie werd Van Lieshout snel beroemd met sculptuur en installaties, gebouwen en meubels, utopieën en dystopieën.
In 1995 richtte Van Lieshout zijn studio op en werkt sindsdien uitsluitend onder de naam Atelier van Lieshout. Van Lieshout heeft de afgelopen drie decennia een multidisciplinaire praktijk opgezet die werken maakt op de grens tussen kunst, design en architectuur. Door de dunne lijn tussen het vervaardigen van kunst en de massaproductie van functionele objecten te onderzoeken, zoekt hij de grenzen op tussen fantasie en functie, tussen vruchtbaarheid en vernietiging.

Tags

Leids Laken Textiel Industrie Arbeid Staal Weefgetouw Wever Lijden

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken