Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Vooruit - MES Society

Kunstwerk: Vooruit, Kunstenaar: Atelier Van Lieshout, Museum: Museum De Lakenhal

Over de inzending

Joep van Lieshout is, behalve een goed exportproduct, ook een zeer interessant kunstenaar. Doordat hij zijn kunst nadrukkelijk als Atelier Van Lieshout presenteert, laat hij zien dat ook in de contemporaine beeldende kunst een groepsproces mogelijk is. In feite is hij een collega van Rubens, maar minder ijdel.

Zijn kunst is zeer doordacht. Dat moet wel als je veel opdrachten krijgt, maar het is nooit gelikt. Er zit altijd een ruw randje aan, zelfs aan zijn toegepaste kunst, als deze term geoorloofd is.

Het onderhavige werk ‘Vooruit’ schijnt in opdracht gemaakt te zijn. Het gaat over het hard labeur van vroegere textielarbeiders.

Om eerlijk te zijn, hebben wij het werk uitgekozen op het beeld en niet op de tekst.
Elk goed kunstwerk is polyinterpretabel. Een ijle figuur, door een soort zenuwen verbonden met een weefgetouw, schrijdt voorwaarts, dachten wij. Weefsel staat voor filosofie, ideeën en voor de maker ervan is het moeilijk daarvan los te komen. Maar hij/zij gaat door. Achter de rug zit ballast die tevens energiebron is. Je gaat vooruit, maar je maakt je nooit los van het verleden. De figuur draagt haar/zijn gedachten met zich mee.

Dan komen we bij onze muziek. Die heeft structuur, maar is niet gepolijst. We weven met draden van ongelijke dikte. We priegelen kleine mozaiekjes en schuwen het grote gebaar ook niet. We gaan voort en iemand neemt soms een ad hoc-beslissing voor de rest. Er is altijd een richting, verbonden met het verleden, maar altijd naar een toekomst gericht. (Sorry, we lieten ons even gaan.)
We bedoelen natuurlijk dat Joep imponerende en ontroerende kunst maakt en wij dito muziek proberen te maken. Deze combinatie lijkt ons in dit geval adequaat.

Details

1064 Views
1244 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: MES Society
Nummer: Vooruit
Genre: Electronic/Ambient
Kunstwerk: Vooruit
Kunstenaar: Atelier Van Lieshout
Museum: Museum De Lakenhal

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Vooruit is een beeldhouwwerk dat is opgebouwd uit aan elkaar gelaste staaldraden. Er is een mensfiguur te zien en een weefgetouw. De mensfiguur loopt van het weefgetouw weg, maar blijft ermee verbonden doordat de draden, waaruit de figuur is opgebouwd, aan het weefgetouw vastzitten. Met zijn linkerhand ondersteunt hij een zware last, die hij op zijn schouders draagt. Met zijn rechterhand steunt hij op een stok.

Het verhaal achter het werk
Het beeld werd gemaakt in opdracht van Museum De Lakenhal, als centraal onderdeel voor de tentoonstelling Zeven Eeuwen Leids Laken. Deze tentoonstelling richtte zich op de collectie Leidse laken- en texielnijverheid: met weefgetouwen en andere voorwerpen die verbonden zijn aan het bestaan van arbeiders uit de Leidse lakenindustrie. Het werk maakt het lijden van arbeiders zichtbaar, in relatie tot industriële ambachtelijkheid en de nog altijd actuele problematiek van de textielarbeid.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Dit hedendaagse kunstwerk behoort tot de topstukken van Museum De Lakenhal. Het kunstwerk verbindt op prikkelende wijze het lijden van arbeiders in de eeuwenoude Leidse textielnijverheid aan de nog altijd actuele problematiek van de hedendaagse textielarbeid.

Bijzonder weetje
Het beeld werd in opdracht van Museum de Lakenhal gemaakt, met als doel om nieuwe perspectieven op de Leidse lakenindustrie te ontwikkelen.

Over de kunstenaar
Atelier Van Lieshout is een studio opgericht door beeldhouwer, schilder en visionair Joep van Lieshout (1963). Na zijn afstuderen aan de Rotterdamse Kunstacademie werd Van Lieshout snel beroemd met sculptuur en installaties, gebouwen en meubels, utopieën en dystopieën.
In 1995 richtte Van Lieshout zijn studio op en werkt sindsdien uitsluitend onder de naam Atelier van Lieshout. Van Lieshout heeft de afgelopen drie decennia een multidisciplinaire praktijk opgezet die werken maakt op de grens tussen kunst, design en architectuur. Door de dunne lijn tussen het vervaardigen van kunst en de massaproductie van functionele objecten te onderzoeken, zoekt hij de grenzen op tussen fantasie en functie, tussen vruchtbaarheid en vernietiging.

Tags

Leids Laken Textiel Industrie Arbeid Staal Weefgetouw Wever Lijden

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken