Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Wilde haren - Anne-Tjerk Mante & Micha Götz

Kunstwerk: Woelige branding, Kunstenaar: Hendrik Willem Mesdag, Museum: Panorama Mesdag

Over de inzending

Mesdag is bij uitstek schilder van zeegezichten. Hij voelt zich met de zee en de zeevarenden verbonden. Van bijna elk weertype op bijna elk uur van de dag heeft hij wel een zeegezicht geschilderd. Eén daarvan is het formidabele doek 'Woelige branding'. In de beweging van de robuuste penseelstreken brengt Mesdag de branding, de wind en de Hollandse luchten tot leven. Aan de horizon zien we twee schepen. De paradox van de zee: de vrije verten, het levengevend water, en aan de andere kant de genadeloze golven in een storm. Geliefden gescheiden door datzelfde water. Hoop en vrees.

Zo vormt dit schilderij de aanleiding voor een verhaal. Het verhaal sijpelt uit het doek, in fantasie opgevangen. Een verhaal van weemoed en verlangen, een verhaal van een uit het zicht verloren liefde, daar ergens aan de horizon, een verhaal van de ongrijpbare verten.

De veelkleurige verf verandert in muzieknoten en de compositie op het doek transformeert op wonderbaarlijke wijze tot een nieuw, met muziek verteld verhaal: Wilde haren.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

1652 Views
1264 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Anne-Tjerk Mante & Micha Götz
Nummer: Wilde haren
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Woelige branding
Kunstenaar: Hendrik Willem Mesdag
Museum: Panorama Mesdag

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Dit monumentale schilderij is typisch Hendrik Willem Mesdag. Het is opgezet in forse, dikke penseelstreken: alles draait hier om lucht, licht en water in één kolkend verband. In 1906 verwoordde Hendrik Willem dit streven als volgt: ‘De beweging van de zee - … de diepte, en het licht’.

Het verhaal achter het werk
Hendrik Willem bouwde vanaf 1870 een reputatie op als schilder van woeste golven, het liefst op groot formaat. Woelige branding is hier een goed voorbeeld van. De kunstenaar stelt de zee voor. als een machtige natuurkracht waarvan de mens totaal afhankelijk is. De twee schepen in de verte versterken de weidsheid van de compositie. Met brede penseelstreken in alle richtingen is de kunstenaar erin geslaagd om ook de wolkenlucht de suggestie van beweging te geven.

Bijzondere weetjes
Nadat Hendrik Willem in 1881 zijn Panorama van Scheveningen had geschilderd, koos hij ook voor zijn gewone schilderijen steeds grotere doeken en werden zijn penseelstreken steeds grover. Woelige branding is een mooi voorbeeld van zo’n monumentaal schilderij, uitgevoerd in een losse schildertoets.

Over de kunstenaar
Na enige jaren in het bankbedrijf van zijn vader, begon Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) op zijn 35ste een loopbaan als kunstenaar. Om zich verder in de kunst te bekwamen ontving hij in Brussel lessen van de Nederlandse schilder Willem Roelofs. In 1869 vestigde hij zich dicht bij de kust, in Den Haag. De Noordzee werd zijn hoofdthema, het Scheveningse strand zijn favoriete werkstek. Vanuit een vaste hotelkamer schetste hij de zee in al haar stemmingen: dreigend, vredig en spookachtig. Deze voorstudies werkte hij in zijn atelier uit tot schilderijen. De nadruk legde hij op het steeds veranderende spel tussen lucht, licht en water.

Tags

Lucht Licht Water Natuurkracht Zee Scheveningen

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken