Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Interieur met schilder en zijn model

Kunstwerk door Matthijs Röling / Drents Museum / 1970


Terug naar kunstwerken

Kunstwerk door Matthijs Röling

Wat zie je?

Wijdbeens staat het naakte model de schilder aan te staren. De luiken in het statige ouderlijk huis van de schilder zijn maar deels geopend, er valt weinig licht binnen. De ruimte is spaarzaam ingericht. De kunstenaar zit in zijn spijkerbroek met een papier op zijn knie voor zich uit te staren.


Waar gaat het over?

Als een van de eerste kunstenaars in Nederland besloot Matthijs Röling terug te keren naar de figuratieve kunst en niet mee te gaan in de abstracte en conceptuele kunst van zijn tijd. Het zijn juist de klassieke thema’s die hem grijpen. Matthijs Röling (1943) wordt ook wel ‘de jongste van de oude meesters’ genoemd. Zijn stillevens, portretten en mythische voorstellingen kenmerken zich door harmonie. Over alles hangt een zweem van poëzie en intimiteit.

Over de kunstenaar

Matthijs Röling (1943) is de onbetwistbare aanvoerder van de realistische schilderkunst in Nederland. Hij kreeg zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Röling woont en werkt in Ezinge (Groningen).


 "Over Rölings werk hangt een zweem van poëzie" Drents Museum

Informatie

Grootte
95 x 80 cm

Materiaal
Olieverf op doek

Editie
2016

Tags

1970 Mens Relatie Figuratief Schilderij Poëzie Intimiteit Harmonie

Drents Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken