Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Groovy Coral

Kunstwerk door: Ferdi / Museum Het Valkhof / 1967-68


Terug naar kunstwerken

Kunstwerk door: Ferdi

Wat zie je?

Een beeld dat met zijn kleurrijke, speelse vormen flower power ademt. Het kunstwerk is als het ware geëvolueerd uit de ‘Summer of Love’ van de sixties en komt met popmuziek tot leven.

Waar gaat het over?

Een belangrijke inspiratiebron voor Ferdi zijn zeebloemen als zeeanemonen en zeesterren. In hun grillige verschijningsvorm en onwaarschijnlijke kleurpracht deinen ze op de bodem van de zee met de stroming mee. De spinnenpoten en tentakelkransen van de onderwaterbloemen lijken voortdurend van vorm en kleur te veranderen. De zinnelijkheid van bloemen en planten fascineert Ferdi. Soms zijn de namen van de beelden ontleend aan de popmuziek die Ferdi dagelijks in haar atelier op Radio Luxemburg hoort, de beelden komen door de muziek tot leven.

Over de kunstenaar


Na vele omzwervingen en een zesjarig verblijf in Parijs, besluit Ferdi (Ferdina Jansen) om zich in 1957 definitief te vestigen in Nederland, aanvankelijk in Amsterdam en vanaf even later in het Noord-Limburgse Baarlo. Door een noodlottig ongeval in huis overlijdt Ferdi op 2 februari 1969. In haar Parijse en Amsterdamse periode heeft zij zich als kunstenaar toegelegd op het vervaardigen van sieraden en ijzerplastieken. In 1964 reist Ferdi door Mexico. Daar doet zij inspiratie op voor een nieuwe ontwikkeling in haar beeldende werk. Zij ervaart de vegetatie als heel voluptueus,  bijna een jungle met vele intense kleuren. De grote bloemen zijn indrukwekkend en uit enthousiasme neemt ze papieren bloemen mee uit Mexico. Thuisgekomen begint Ferdi vrijwel meteen met het uitproberen van plastische vormen, gebaseerd op haar indrukken in Mexico.

 

"Het kunstwerk is als het ware geëvolueerd uit de ‘Summer of Love’ van de sixties en komt met popmuziek tot leven." Museum het Valkhof

Informatie

Materiaal
kunstbont, schuimrubber, metaal

Editie
2016

Tags

1967-68 Natuur Maatschappij Abstract Beeld Flower power Hippies Jaren zestig

Museum Het Valkhof

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken