Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Forme rumore di motocicletta, Vormen van motorfietslawaai

Kunstwerk door Giacomo Balla / Kröller-Müller Museum / 1913


Terug naar kunstwerken

Kunstwerk door Giacomo Balla

Wat zie je?

De cirkelende banen en lijnen in het schilderij roepen de bewegingen op van de motorfiets in de ruimte: de ronddraaiende banden, de tandwielen en de ketting. De twee witte stervormen die als metalige vonken uit de tandwielen lijken te exploderen, zijn de feitelijke forme rumore: de geluiden van de verbrandingsmotor en met name de knallen van de uitlaat. De gele en groene vlakken refereren aan de tuinen van de Villa Borghese en de heuvel van de Pincio, die het toneel vormden voor Balla’s inspirerende tochtje.

Waar gaat het over?

Forme rumore di motocicletta is een van de weinige gezichtsbepalende werken waarin Balla, naast de sensatie van snelheid, ook de sensatie van het bijbehorende geluid van de verbrandingsmotor wilde weergeven. Het schilderij is, met andere woorden, een zeer typerende uitdrukking van het futuristische kernbegrip ‘dynamische sensatie’, van de totale ervaring van de eigentijdse dynamiek.

Over de kunstenaar

Giacomo Balla (1871-1958) was een van de voormannen van het futurisme, een voornamelijk Italiaanse beweging die de dynamiek van de moderne samenleving omarmde, die het best tot uiting kwam in de snelheid en de technologie van de machine. Hij maakte Forme rumore di motocicletta naar aanleiding van een ritje op een motorfiets (motocicletta), destijds een ongekende sensatie.

“Met dit werk wil de kunstenaar de sensatie van snelheid en de sensatie van het geluid van de verbrandingsmotor weergeven”Kröller-Müller Museum

Informatie

Grootte
73 x 101 cm

Materiaal
Olieverf en gouache op papier 

Editie
2016

Tags

1913 Natuur Maatschappij Abstract Schilderij Beweging Sensatie Dynamiek

Kröller-Müller Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken