Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Meander

Kunstwerk door Anthony Cragg / Museum Het Valkhof / 1997


KIES DIT KUNSTWERK Terug naar kunstwerken

Kunstwerk door Anthony Cragg

Wat zie je?

Je ziet een soort hybride wezen die om zijn as lijkt te draaien. Een 'alien object' zoals de kunstenaar het graag noemt. Dit sculptuur maakt deel uit van de familie 'Early Forms'. 

Waar gaat het over?

De kunstenaar doet sinds de jaren 90 beeldend onderzoek naar de relatie tussen de natuurlijke en de artificiële wereld. In de Early Forms-serie leidt dit tot ‘alien objects’, zoals de kunstenaar ze graag noemt. De alien objects transformeren zich van geometrische figuren naar organische gestalten. Met gemak lijkt de ene vorm in de andere te kunnen overgaan. Het gaat om kwabachtige groeivormen, half dierlijk, half plantaardig, die zich het meest lijken thuis te voelen onder water. Eenmaal op het droge ontvouwt zich een complex gevormd, zinnelijk object dat in zijn positie is gefixeerd en tot rust is gekomen. Het oprijzende middengedeelte geeft het idee van kracht en weerbaarheid. Het zware beeld rijst hoog op en imponeert als een walrus op de ijsschots.

Eenmaal opgesteld in de museale omgeving lijkt Meander niet meer van plan zich nog verder te verplaatsen. Hoe zou het object eigenlijk vooruitkomen? Rollen, hoppen, torderen of zich afzetten met beide zijkwabben? Deze associatie met een opkrullende beweging geeft aan dat de suggestie van een zich voortbewegend organisme aannemelijk is. Dan gaat het om een primitief ontwikkeld wezen dat gevormd is in een vroeg stadium van de evolutie, als een rudimentaire oervorm. Gezien zijn reusachtige omvang is het een geslaagd voorbeeld van de complexe ontwikkeling en de veelvormigheid van het leven. 

Over de kunstenaar

De Engelse kunstenaar Anthony Cragg (1949) wordt algemeen beschouwd als een van de meest toonaangevende vernieuwers en representatieve beeldhouwers van deze tijd. In binnen- en buitenland zijn vele openbare sculpturen van zijn hand geplaatst. In Nijmegen staat een driedelige, hoog optorende beeldengroep voor het Centraal Station. Het gaat om een monumentale stapeling van ronde schijven die uit balans dreigen te raken. Het werk lijkt te draaien en te wankelen.

"De Meander is een 'alien object' dat zich transformeert van geometrische figuren naar organische gestalten." Museum Het Valkhof

Informatie

Grootte
90 x 190 x 120 cm

Materiaal
brons

Editie
2016

Tags

1997 Dier Geboorte Abstract Beeld Organisme Groei Transformatie

Museum Het Valkhof

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken