Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Naakt

Kunstwerk door Jan Sluijters / Drents Museum / 1947


Terug naar kunstwerken

Kunstwerk door Jan Sluijters

Wat zie je?

Een jonge vrouw lijkt zo op het eerste oog te slapen. Ze ligt op een sofa vol kleurige doeken. Haar uitdagende houding en getuite lippen doen vermoeden dat ze weet dat er naar haar gekeken wordt. De krachtige kleuren en de stevige vlakken geven het geheel een dynamische uitstraling.

Waar gaat het over?

Jan Sluijters gaat in 1901 studeren aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Een paar jaar later wint hij de Prix de Rome waardoor hij studiereizen naar Italië en Spanje kan maken. Hij schildert landschappen en stadsgezichten, maar wordt vooral bekend met zijn portretten. Tijdens zijn hele carrière is het naakt een belangrijk thema voor Jan Sluijters. In het begin zijn het vooral zijn eerste (Bertha) en tweede echtgenote (Greet) die voor hem poseren. Maar vanaf de jaren twintig werkt hij vooral met andere modellen. Op veel van zijn werken ligt de vrouw op een sofa. De sofa is vaak bedekt met veelkleurige kleden om het geheel levendiger te maken.

Over de kunstenaar

Jan Sluijters (1881 - 1957) is een van de belangrijkste en meest spraakmakende Nederlandse schilders uit de 20ste eeuw. Hij staat vooral bekend als ‘de vrouwenschilder’ vanwege zijn schilderijen met daarop zijn favoriete onderwerp: naakte vrouwen.

"Sluijters staat vooral bekend als 'de vrouwenschilder', vanwege zijn schilderijen met daarop zijn favoriete onderwerp: naakte vrouwen" Drents Museum

Informatie

Grootte
132 x 85 cm (bxh)

Materiaal
Olieverf op doek

Editie
2016

Tags

1947 Mens Liefde Figuratief Schilderij Vrouw Naakt Sensualiteit

Drents Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken