Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

De vermoorde tsarevich Dmitry

Kunstwerk door Mikhail Nesterov / Drents Museum / 1899


Terug naar kunstwerken

Kunstwerk door Mikhail Nesterov

Wat zie je?

Nesterov toont met dit schilderij het wonder van de verschijning van de tsarenzoon (tsaverich) Dmitry als een mystiek visioen. De kunstenaar verwijst hierbij naar het volksgeloof dat geesten van overledenen nog negen dagen op de aarde blijven en hun naasten niet verlaten. Aangetrokken door een mysterieuze kracht bezoekt Dmitry ongehoord en ongezien de plaats waar hij nog niet zo lang geleden zijn aardse leven leidde.

Waar gaat het over?

Dit schilderij is geïnspireerd op het drama Boris Godunov van Alexander Pushkin. Ivan de Verschrikkelijke was van 1547 tot zijn dood in 1584 de tsaar van Rusland. Toen hij overleed, werd Dmitry, zijn eerste zoon, de troonopvolger. Maar, Dmitry komt op achtjarige leeftijd al om het leven, waardoor zijn jongere broertje Ivan de opvolger wordt. Waardoor Dmitry overlijdt, is onduidelijk Als gevolg hiervan wordt Dmitry heilig verklaard door de orthodoxe kerk. Volgens de meest gangbare lezing wordt Dmitry vermoord. De dood opent voor invloedrijke aristocraten namelijk de weg naar de Russische troon. Voor het Russische volk blijft Dmitry nog altijd het symbool van een onschuldig slachtoffer.

Over de kunstenaar

Mikhail Vasiljevitsj Nesterov (1862-1942, Rusland), studeerde aan de Moskouse school voor schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur. In 1889 sloot hij zich aan bij de Peredvizhniki (de zwervers). Hij maakte veel portretten van Russische intellectuelen waaronder Lev Tolstoj, Sergej Boelgakov en Pavel Florenski.

"De kunstenaar verwijst met het schilderij naar het volksgeloof dat geesten van overledenen nog negen dagen op de aarde blijven en hun naasten niet verlaten."  Drents Museum

Informatie

Grootte
197 x 175 cm (bxh)

Materiaal
Olieverf op doek

Editie
2016

Tags

1899 Mens Relatie Figuratief Schilderij Macht Moord Visioenen Wonderen Tsaar

Drents Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken