Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Winterlandschap Drenthe

Kunstwerk door Jan Wiegers / Drents Museum / 1928


Terug naar kunstwerken

Kunstwerk door Jan Wiegers

Wat zie je?

Je ziet een lage winterse zon die de heide op het Balloërveld in vuur en vlam zet. De gloeiende kleuren van dit landschap van Ploeg-oprichter Jan Wiegers (1893-1959), drukken een intens gevoel uit.  Ook de achterzijde van dit schilderij heeft Wiegers beschilderd. Wiegers heeft hier het uitzicht uit zijn huis in de Groningse wijk ͚De Hoogte͛ geschilderd.  

Waar gaat het over?

Dit schilderij is een uitzonderlijk mooi voorbeeld van Wiegers' gematigde expressionisme van de late jaren twintig. De vrij natuurgetrouwe weergave van het Balloërveld bij Gasteren laat zien hoe Wiegers het Duitse expressionisme loslaat om tot een heel eigen, meer impressionistische stijl te komen. Kunstcrictici uit zijn tijd noemen Wiegers’ eerdere werk ‘luidruchtig’, nu zien ze ‘een brillianten, maar zachten luister’. Wiegers staat waarschijnlijk met zijn fiets op het Visvliet, de weg langs het Balloërveld tussen Gasteren en Loon.

Over de kunstenaar

Jan Wiegers (1893 - 1959) volgde de opleiding tot kunstenaar aan de Academie Minerva. Vanwege TBC moest hij in Oostenrijk ‘kuren’, waar hij de Duitse, expressionistische kunstenaar Ernst Ludwig Kirchner ontmoet. Wiegers is zeer onder de indruk van het werk van Kirchner, die schildert in grote vlakken met krachtige kleuren. Eenmaal terug in Nederland richt hij met een aantal andere kunstenaars de vooruitstrevende kunstenaarsbeweging ‘De Ploeg’ op. Wiegers krijgt vooral bekendheid met zijn expressionistische schilderijen, die nog iets wilder zijn dan die van Kirchner. Hij schopt het tot professor aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten, maar wordt na zijn dood snel vergeten.

"De gloeiende kleuren drukken een intens gevoel uit." Drents Museum

© Erven Wiegers

Informatie

Grootte
53x44 cm (bxh)

Materiaal
Wasverf op doek

Editie
2016

Tags

1928 Natuur Maatschappij Figuratief Schilderij Drenthe Winter Expressionisme

Drents Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken