Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is A Life You Couldn't Love van Liz Francis jouw favoriet? Helaas zijn ze niet door naar de halve finale

A Life You Couldn't Love - Liz Francis

Kunstwerk: Korenveld met maaier en zon, Kunstenaar: Vincent van Gogh, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

"A Life You Couldn't Love" is geïnspireerd op zowel de schilderijen, als het leven van Vincent Van Goch. Na het bekijken van het schilderij "Korenveld met maaier en zon" kwam de zin "Vincent, what are you looking for?" in me op, omdat ik bij zijn schilderijen altijd het idee krijg dat Vincent op zoek was naar iets, waarvan hij zelf ook niet wist wat het precies was. Daarnaast denk ik dat hij, om te ontsnappen aan de werkelijkheid, wegdook in zijn schilderijen. Zoals de maaier in dit schilderij bijna één lijkt te zijn met zijn omgeving, werd Vincent één met een schilderij tijdens het schilderen. Het nummer is geschreven vanuit het perspectief van de broer van Van Gogh, Theo. Zij schreven elkaar altijd brieven, en ik heb dit nummer geschreven als een brief van Theo naar Vincent.


Links van de artiest: Website Facebook

Details

1151 Views
817 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Liz Francis
Nummer: A Life You Couldn't Love
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: Korenveld met maaier en zon
Kunstenaar: Vincent van Gogh
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Op 25 juni 1889 schrijft Vincent aan zijn broer Theo dat hij een ‘geel en heel licht korenveld’ schilderde, ‘misschien wel het lichtste doek dat ik gemaakt heb’. Een week daarna geeft hij aan dat hij het werk dik heeft opgezet en dat het ‘de exterme hitte’ voorstelt.

Het verhaal achter het werk

Korenvelden waren voor Vincent een troostrijk motief. Hij vergeleek de mens met een korenhalm, die prachtig groeit tot hij plots wordt neergemaaid. Het werk past bij Van Gogh’s religieuze natuuropvatting, waarin de cyclus van de seizoenen symbool staat voor de cyclus van het leven. Na zijn grote crisis pakt hij het schilderij weer op en schrijft hij: “In die maaier […] zag ik toen het beeld van de dood, in die zin dat de mensheid het koren voorstelt dat wordt gemaaid […] Maar in die dood schuilt niets droevigs, het speelt zich af in het volle licht, bij een zon die alles onderdompelt in een fijn gouden licht.’

“Ik leg mijn hart en ziel in mijn werk, en heb in het proces mijn verstand verloren.” - Vincent van Gogh

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken