Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Golden Hour van MARTH jouw favoriet? Helaas zijn ze niet door naar de halve finale

Golden Hour - MARTH

Kunstwerk: Korenveld met maaier en zon, Kunstenaar: Vincent van Gogh, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

De eerste blik die je werpt op het schilderij geeft een open en vrij gevoel. Het doet denken aan het moment van een zonnige dag waar alles extra mooi is door de bijzondere lichtval wat "golden hour" genoemd wordt. Wanneer je langer naar het schilderij kijkt, word je er dieper ingezogen en worden sommige details duidelijker. Alle kleine dingen beginnen dan hun eigen verhaal te krijgen en dit valt voor iedereen anders te interpreteren. Dit proces heb ik op een muzikale manier geprobeerd te vertalen in deze track.


Links van de artiest: Facebook Instagram

Details

848 Views
818 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: MARTH
Nummer: Golden Hour
Genre: Electronic/Ambient
Kunstwerk: Korenveld met maaier en zon
Kunstenaar: Vincent van Gogh
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Op 25 juni 1889 schrijft Vincent aan zijn broer Theo dat hij een ‘geel en heel licht korenveld’ schilderde, ‘misschien wel het lichtste doek dat ik gemaakt heb’. Een week daarna geeft hij aan dat hij het werk dik heeft opgezet en dat het ‘de exterme hitte’ voorstelt.

Het verhaal achter het werk

Korenvelden waren voor Vincent een troostrijk motief. Hij vergeleek de mens met een korenhalm, die prachtig groeit tot hij plots wordt neergemaaid. Het werk past bij Van Gogh’s religieuze natuuropvatting, waarin de cyclus van de seizoenen symbool staat voor de cyclus van het leven. Na zijn grote crisis pakt hij het schilderij weer op en schrijft hij: “In die maaier […] zag ik toen het beeld van de dood, in die zin dat de mensheid het koren voorstelt dat wordt gemaaid […] Maar in die dood schuilt niets droevigs, het speelt zich af in het volle licht, bij een zon die alles onderdompelt in een fijn gouden licht.’

“Ik leg mijn hart en ziel in mijn werk, en heb in het proces mijn verstand verloren.” - Vincent van Gogh

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken