Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Coloured Souls van Jikke Schepers jouw favoriet? Helaas zijn ze niet door naar de halve finale

Coloured Souls - Jikke Schepers

Kunstwerk: Korenveld met maaier en zon, Kunstenaar: Vincent van Gogh, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Mijn nummer beschrijft de relatie tussen de seizoenen en de fases in het menselijk leven naar aanleiding van het korenveld. Het korenveld wordt in mijn nummer bedolven door de regen van de herfst en de sneeuw van de winter om zo weer bij de zomer te eindigen, waarin het veld in volle bloei staat. Ik heb gelet op de bedoelingen van Vincent van Gogh, hij probeerde de seizoenen te vergelijken met het leven van de mens en daar heb ik op ingespeeld. Verder komt het korenveld zelf voor in het refrein van het nummer en de tranen van de zon duiden uiteraard op de zonnestralen. Ook wordt de zon in mijn nummer beschreven als het helderste wat er bestaat en dat heb ik gebaseerd op het feit dat dit het lichtste doek is wat Vincent van Gogh ooit geschreven heeft. Zo komen de verschillende elementen en bedoelingen van de kunstenaar terug in mijn lied.


Links van de artiest: Facebook

Details

1187 Views
818 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Jikke Schepers
Nummer: Coloured Souls
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Korenveld met maaier en zon
Kunstenaar: Vincent van Gogh
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Op 25 juni 1889 schrijft Vincent aan zijn broer Theo dat hij een ‘geel en heel licht korenveld’ schilderde, ‘misschien wel het lichtste doek dat ik gemaakt heb’. Een week daarna geeft hij aan dat hij het werk dik heeft opgezet en dat het ‘de exterme hitte’ voorstelt.

Het verhaal achter het werk

Korenvelden waren voor Vincent een troostrijk motief. Hij vergeleek de mens met een korenhalm, die prachtig groeit tot hij plots wordt neergemaaid. Het werk past bij Van Gogh’s religieuze natuuropvatting, waarin de cyclus van de seizoenen symbool staat voor de cyclus van het leven. Na zijn grote crisis pakt hij het schilderij weer op en schrijft hij: “In die maaier […] zag ik toen het beeld van de dood, in die zin dat de mensheid het koren voorstelt dat wordt gemaaid […] Maar in die dood schuilt niets droevigs, het speelt zich af in het volle licht, bij een zon die alles onderdompelt in een fijn gouden licht.’

“Ik leg mijn hart en ziel in mijn werk, en heb in het proces mijn verstand verloren.” - Vincent van Gogh

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken