Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Zooming in, Zooming out van Laura Basten jouw favoriet? Helaas zijn ze niet door naar de halve finale

Zooming in, Zooming out - Laura Basten

Kunstwerk: Korenveld met maaier en zon, Kunstenaar: Vincent van Gogh, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Vincent, Een man die zijn tijd ver vooruit was. Hij kon zijn expressie kwijt in het schilderen, in die tijd was er veel onbegrip. Nu jaren later zijn wij dankbaar voor zijn werk. Muziek maken is mijn passie ook nu is er nog steeds onbegrip. "Waarom maak je muziek?" Dat is een vraag die ik helaas vaak hoor. Het is een levensbehoefte een noodzaak. Ik moet vaak denken aan de quote van Churchill: Cut arts funding in order to support the war: Churchill's reply was, "Then what are we fighting for?"
Of hij de zin nu echt uitgesproken heeft of niet. We moeten blijven vechten voor kunst! Ik voel mij verbonden met Vincent van Gogh.


Links van de artiest: Website Facebook

Details

1990 Views
819 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Laura Basten
Nummer: Zooming in, Zooming out
Genre: Experimenteel
Kunstwerk: Korenveld met maaier en zon
Kunstenaar: Vincent van Gogh
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Op 25 juni 1889 schrijft Vincent aan zijn broer Theo dat hij een ‘geel en heel licht korenveld’ schilderde, ‘misschien wel het lichtste doek dat ik gemaakt heb’. Een week daarna geeft hij aan dat hij het werk dik heeft opgezet en dat het ‘de exterme hitte’ voorstelt.

Het verhaal achter het werk

Korenvelden waren voor Vincent een troostrijk motief. Hij vergeleek de mens met een korenhalm, die prachtig groeit tot hij plots wordt neergemaaid. Het werk past bij Van Gogh’s religieuze natuuropvatting, waarin de cyclus van de seizoenen symbool staat voor de cyclus van het leven. Na zijn grote crisis pakt hij het schilderij weer op en schrijft hij: “In die maaier […] zag ik toen het beeld van de dood, in die zin dat de mensheid het koren voorstelt dat wordt gemaaid […] Maar in die dood schuilt niets droevigs, het speelt zich af in het volle licht, bij een zon die alles onderdompelt in een fijn gouden licht.’

“Ik leg mijn hart en ziel in mijn werk, en heb in het proces mijn verstand verloren.” - Vincent van Gogh

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken