Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is American Gods van Emma Elba jouw favoriet? Stem nu!

American Gods - Emma Elba

Kunstwerk: Red Suit, Kunstenaar: Chief Shaka Zulu, Yellow Pocahontas, Museum: Tropenmuseum

Over de inzending

Toen ik dit pak zag in het Tropenmuseum en hoorde dat het een Mardi Gras-kostuum was wist ik eigenlijk al direct dat ik hier een nummer over wilde schrijven. American Gods is in het museum geschreven, onder het wakend oog van het rode masker.

American Gods heeft als uitgangspunt dat goden bestaan omdat mensen in ze geloven. De Amerikaanse versie van Jezus is een andere dan de Mexicaanse; wij scheppen de goden, niet andersom. Daar deed dit werk me aan denken. De verbintenis tussen de Afrikaanse cultuur, de Native Americans en alle geimporteerde religies schiep een nieuwe Amerikaanse godsdienst en dit pak van Chief Shaka Zulu is voor mij de belichaming hiervan. New Orleans is een plek die zijn eigen magie heeft, ondanks de koloniale pogingen hier een keurig aangeharkte Europa-dependance van te maken.

De nieuwe Amerikaanse goden zijn aanwezig tijdens Mardi Gras. Mijn liedje is bedoeld om deze rituelen van New Orleans te eren, maar ik hoop ook dat de feestelijkheid van het verdrijven van de duisternis en de komst van de lente erin naar voren komt.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

1822 Views
714 Dagen
119 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Emma Elba
Nummer: American Gods
Genre: Indie
Kunstwerk: Red Suit
Kunstenaar: Chief Shaka Zulu, Yellow Pocahontas
Museum: Tropenmuseum

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Dit carnavalskostuum is een trotse uiting van culturele identiteit. Het kostuum verbindt indiaanse decoraties met West-Afrikaanse roots. Gevluchte slaafgemaakten doken ooit onder bij de inheemse Amerikanen. Het kostuum refereert aan de Yoruba orisha (geestwezens) en met het rijkelijke gebruik van sequins (lovertjes) in techniek aan de vodou drapo (vlaggen die op Haïti worden vervaardigd om specifieke lwa – geestwezens – op te roepen). Rood is de kleur van Shango, de Yoruba kracht van donder en bliksem. Het bevat ook de attributen van Shango (Sango), met zijn kenmerkende dubbele bijl.

Het verhaal achter het werk

Goden reizen de wereld over, mensen achterna, en leven voort onder een nieuwe naam of vorm. Religies zelf vermengen zich ook constant: dat laat deze bonte uitdossing ook zien. Voor veel mensen is de invulling van hun geloof een persoonlijke aangelegenheid. Ze kiezen zelf uit welke religies ze elementen overnemen. Op zoek naar verdieping, verbinding en inspiratie mengen steeds meer mensen elementen van verschillende spirituele tradities. Daarbij zijn rituelen belangrijker dan dogma’s.

Het kostuum is geenszins een kopie van inheemse ‘originelen’. Eerder gaat het om een hedendaagse creatie binnen de cultuurtraditie van het carnaval met veel oog voor verhalen en details in kralen en veren. Daarnaast is het een teken van vereenzelviging met het verzet tegen de koloniale overheersing.

De kunstenaar

Dit carnavalskostuum is gemaakt door Chief Shaka Zulu van de Yellow Pocahontas, de oudste en meest prestigieuze carnavalsvereniging in New Orleans en door hem gedragen op Mardi Gras Day 2012. Hiermee brengt hij zijn trots en culturele eigenheid tot uitdrukking. Alle uren werk die in het kostuum zitten laten de toewijding, eergevoel en broederschap zien in een gedeelde geschiedenis.

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken