Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Chief Zhulu van Rumble in the Barn jouw favoriet? Stem nu!

Chief Zhulu - Rumble in the Barn

Kunstwerk: Red Suit, Kunstenaar: Chief Shaka Zulu, Yellow Pocahontas, Museum: Tropenmuseum

Over de inzending

Wij hebben gekozen voor het kunstwerk Red Suit omdat het laat zien wat er kan ontstaan uit twee culturen die verbroederen en elkaar beinvloeden. De eigen draai die gegeven wordt aan de Carnavalstraditie: met eigen muziek, kostuums, en een geloof. Één dag in het jaar waarin men wil ontsnappen aan de hardheid van het leven, zich werkelijk ''vrij'' wil voelen. Deze drang naar onafhankelijkheid en het verlangen om één dag uitbundig te feesten, (met de kleurrijkste kostuums en de swingenste muziek) hebben we geprobeerd te verwerken in ons nummer.


Links van de artiest: Facebook Instagram

Details

805 Views
734 Dagen
13 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Rumble in the Barn
Nummer: Chief Zhulu
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: Red Suit
Kunstenaar: Chief Shaka Zulu, Yellow Pocahontas
Museum: Tropenmuseum

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Dit carnavalskostuum is een trotse uiting van culturele identiteit. Het kostuum verbindt indiaanse decoraties met West-Afrikaanse roots. Gevluchte slaafgemaakten doken ooit onder bij de inheemse Amerikanen. Het kostuum refereert aan de Yoruba orisha (geestwezens) en met het rijkelijke gebruik van sequins (lovertjes) in techniek aan de vodou drapo (vlaggen die op Haïti worden vervaardigd om specifieke lwa – geestwezens – op te roepen). Rood is de kleur van Shango, de Yoruba kracht van donder en bliksem. Het bevat ook de attributen van Shango (Sango), met zijn kenmerkende dubbele bijl.

Het verhaal achter het werk

Goden reizen de wereld over, mensen achterna, en leven voort onder een nieuwe naam of vorm. Religies zelf vermengen zich ook constant: dat laat deze bonte uitdossing ook zien. Voor veel mensen is de invulling van hun geloof een persoonlijke aangelegenheid. Ze kiezen zelf uit welke religies ze elementen overnemen. Op zoek naar verdieping, verbinding en inspiratie mengen steeds meer mensen elementen van verschillende spirituele tradities. Daarbij zijn rituelen belangrijker dan dogma’s.

Het kostuum is geenszins een kopie van inheemse ‘originelen’. Eerder gaat het om een hedendaagse creatie binnen de cultuurtraditie van het carnaval met veel oog voor verhalen en details in kralen en veren. Daarnaast is het een teken van vereenzelviging met het verzet tegen de koloniale overheersing.

De kunstenaar

Dit carnavalskostuum is gemaakt door Chief Shaka Zulu van de Yellow Pocahontas, de oudste en meest prestigieuze carnavalsvereniging in New Orleans en door hem gedragen op Mardi Gras Day 2012. Hiermee brengt hij zijn trots en culturele eigenheid tot uitdrukking. Alle uren werk die in het kostuum zitten laten de toewijding, eergevoel en broederschap zien in een gedeelde geschiedenis.

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken